Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.11.2016.
15:29
Sponzorisani tekst A

Bolnica Vita: Nema lakih droga ni lakih rešenja kod odvikavanja

Povremeno aktuelizovanje tema o problemnu narkomanije i broju zavisnika u našem društvu, alarmira javnost. Iako se govori о rasprostranjenosti zloupotrebe droge i narkomanije, po iskustvu onih koji sa zavisnicima rade svakodnevno, reakcija nije blagovremena. Previše vremena prođe od početnog eksperimentisanja do početka lečenja, u proseku duže od jedne decenije kaze Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita u Novom Sadu:

- Još uvek je među onima koji se javljaju na lečenje heroinska zavisnost dominantna, jer se heroin prepoznaje u najširoj populaciji као "teška droga" sa ozbiljnim posledicama, ali u poslednje vreme upadljiv je porast zloupotrebe različitih psihoaktivnih supstanci, pre svega marihuane, i posebno sintetičkih droga kod mladih. Zbog rasprostranjenosti zablude da se radi о "lakim drogama", neprepoznavanja opasnosti i ozbiljnosti posledica, sam zavisnik, a i njegova okoline ne prepoznaju ovakvo ponašanje kao rizik i problem. Na taj način gubi se dragoceno vreme, problem postaje sve teži, a posledice sve složenije.  

Promo: Bolnica Vita
Milan Vlaisavljević

Promene na mladom zavisniku, po rečima Vlaisavljevića, maskirane su najčešće uobičajenim pubertetskim promenama, pa roditeljima nije lako ni da ih prepoznaju. Međutim, preporuka je da kada roditelji posumnjaju da je njihov tinejdžer imao neko iskustvo sa narkoticima, bolje da provere i eliminišu drogu kao mogući uzrok nekog ponašanja, nego da oklevaju i tako propuste prililku da reaguju u ranoj fazi.

- Sam problem narkomanije, kasnije u svojoj hroničnoj fazi је kompleksan, od promena na mozgu, promena u ponašanju, problema u porodici, do problema na poslu i sa okolinom. U takvim okolnostima za njegovo rešavanje nema čarobnog štapića, lakih ili brzih rešenja. Oporavak ima svoje zakonitosti i zahteva vreme. Tek kad se one ispostuju, kada pacijent uz pomoć porodice istraje u lečenju i formira novi životni stil možemo govoriti da je zavisnost pobeđena. Sa druge strane, nažalost svaka improvizacija u lečenju ili njegovo prevremeno napuštanje nosi ogroman rizik od recidiva i povratka na prethodno stanje - ističe Vlaisavljević.

U bolnici Vita osim detoksikacije i uspostavljanja apstinencije, velika pažnja se posvećuje i psihoterapijskom radu sa pacijentom i članovima porodice u cilju prevencije recidiva, zadržavanja stabilnog stanja i ukupne resocijalizacije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online