Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.09.2016.
01:30
prva.rs A

Dva meseca su pile sok od paradajza: Rezultati su iznenadili i naučnike

"Kada kažete paradajz, mi mislimo na supernamirnicu", uglas govore naučnici iz prestižnih medicinskih ustanova. Kako bi proverili zašto, stručnjaci sa Univerziteta Tajvan odlučili su da sprovedu jedan eksperiment.

pixabay.com
Počnite da pijete sok od paradajza već danas

Okupili su žene različitih starosnih dobi, težine i porekla, i dali im da piju po jednu čašu (oko 250 ml) soka od paradajza svakog dana, tokom dva meseca.

Najbrža i najvidljivija promena bila je značajan gubitak kilograma, a stručnjaci su naglasili da se ne radi o izbačenoj tečnosti, već samo o masnim naslagama!

- Testirane žene nisu menjale svoje navike u ishrani ili vežbanju, a već nakon nekoliko dana rezultati su se i te kako videli - otkrivaju naučnici koji su sproveli eksperiment.

Takođe, oni su ženama na početku i na kraju istraživanja vadili krv.

- Primećen je značajno niži nivo holesterola, a povećan likopen - antioksidant iz paradajza, koji sa sobom nosi pregršt benefita po zdravlje - kažu naučnici.

Eksperiment je pokazao i da jedna čaša soka od paradajza dnevno ojačava imunitet, štiti od srčanih bolesti, ali i smanjuje rizik od razvoja raka! Osim toga, ovaj osvežavajući napitak pomaže i kod problema sa varenjem, stimuliše izbacivanje tečnosti, čuva zdravlje i sprečava bolesti bešike, pankreasa, jetre i pluća.

Sok od paradajza odličan je za kožu i blistav ten, a značajno smanjuje i kašalj, sprečava anemiju, ublažava reumatske simptome i popravlja krvnu sliku.

Ako ste preterali sa vežbanjem, popijte sok od paradajza i tegobe će nestati, a odličan je prirodni lek i za grčeve u mišićima, jer je prava riznica magnezijuma - sadrži čak 11 mg na 100 grama.

Takođe, paradajz sadrži i kalijum, kalcijum, biljne proteine, kao i ugljene hidrate i neophodan vitamin C. Zato i vi požurite i počnite sa ovom odličnom navikom.

Ako planirate da koristite kupovni sok od parajza, vodite računa da bude organskog porekla, inače efekti neće biti potpuni. Najbolje je da sami napravite domaći sok.

Možete to i sami

Za pripremu domaćeg soka od paradajza potreno vam je 6 kilograma paradajza, 4 kašike šećera i dve kašike soli.

Priprema: Skinite peteljke, pa dobro operite paradajz u hladnoj vodi. Isecite ga i sameljite, pa dodajte so i šećer i stavite da se kuva. Mešajte što češće da ne zagori, a kada provri, kuvajte još 10 minuta uz neprestano mešanje. Vreo, skuvani paradajz izlijte u sterilisane staklene flaše i dobro zatvorite. Kada se ohladi, odložite flaše na hladno mesto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online