Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
17:18
Vestionline A

Najzdravije namirnice na svetu

Pravilnim izborom hrane možemo izlečiti slabokrvnost, umor i slabost, te sprečiti mnoge ozbiljnije zdravstvene probleme. Saznajte koje namirnice su najbogatije zdravim i organizmu preko potrebnim elementima.

Jaje
 

Jedno jaje sadrži samo 70 kalorija i čak 13 osnovnih vitamina i minerala, kao važne sastojaka poput kolina i riboflavina, koji su važni za zdravu kosu, kožu i nokte. Dva važna antioksidansa - lutein i zeaksantin, odgovornih za zaštitu oka od svetlosti i UV zraka, takođe su sastojci jaja.

Luk
 

Cela familija lukovica (crveni, beli, ljubičasti, praziluk, vlasac) doprinosi smanjenju nivoa glukoze i holesterola u krvi. Takođe, imaju protivupalna svojstva i smanjuju rizik oboljenja od raka, te pomažu očuvanju zdravlja sistema za varenje.

Orasi
 

Jedan od najbogatijih izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina su orasi. S obzirom da ljudski organizam ne može sam da ih proizvodi nego mora da ih prima putem hrane, orasi su sa ovim sastojkom dobrodošli na svakom meniju. Bogati su i mineralima manganom i bakrom te elagičnom kiselinom, koja ima svojstva sprečavanja širenja kancerogenih ćelija tako što se vezuje na njih i inaktivira ih.

Jogurt
 

Osim što je bogat izvor kalcijuma, vitamina i belančevina, jogurt sadrži probiotike - takozvane dobre bakterije, koje pomažu rad imunološkog sistema.

Šumsko voće
 

Jagode, maline, kupine, borovnice i ribizle su bobice koje kriju veliku količinu folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu uzrokuje malokrvnost. Osim toga, bogatiji su vitaminom C nego narandže, što je relativno nepoznata činjenica. Takođe, obilan su izvor antioksidansa.

Divlji losos


Za razliku od tovljenog, meso divljeg lososa sadrži manje toksina i bogatije je masnim kiselinama važnim za zdravlje srca, te vitaminom D, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Kivi
 

Sa samo 50 kalorija, jedan kivi je kralj vitamina C. Bogat je i kalijumom, važnim za krvni pritisak, a nedostatak kalijuma u organizmu može da se ogleda kao hronični umor i slabost.

Kvinoja


Drevni narod Inka nazivao ju je Majkom žitarica. Iako slabo poznata u našim krajevima, kvinoja postaje sve češća na menijima širom sveta. S obzirom da sadrži više proteina i vlakana nego ijedna druga žitarica, to i nije neobično.
Sadrži i visok nivo kalcijuma, gvožđa, vitamina B i E i fosfora. Priprema se i služi kao i pirinač, ječam i slične žitarice. Prema nekim mišljenjima, kvinoja ukusom podseća na kombinaciju susama i ječma.

Mahunarke


Grašak, pasulj, sočivo, soja i ostali članovi ove grupe bogati su proteinima, vitaminom B, gvožđem i cinkom. Zahvaljujući tim sastojcima, mogu da budu najprikladnija zamena za meso, zbog čega su česti sastojci na vegetarijanskom meniju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online