Petak 04.06.2010.
17:18
Vestionline

Najzdravije namirnice na svetu

Jaje
 

Jedno jaje sadrži samo 70 kalorija i čak 13 osnovnih vitamina i minerala, kao važne sastojaka poput kolina i riboflavina, koji su važni za zdravu kosu, kožu i nokte. Dva važna antioksidansa - lutein i zeaksantin, odgovornih za zaštitu oka od svetlosti i UV zraka, takođe su sastojci jaja.

Luk
 

Cela familija lukovica (crveni, beli, ljubičasti, praziluk, vlasac) doprinosi smanjenju nivoa glukoze i holesterola u krvi. Takođe, imaju protivupalna svojstva i smanjuju rizik oboljenja od raka, te pomažu očuvanju zdravlja sistema za varenje.

Orasi
 

Jedan od najbogatijih izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina su orasi. S obzirom da ljudski organizam ne može sam da ih proizvodi nego mora da ih prima putem hrane, orasi su sa ovim sastojkom dobrodošli na svakom meniju. Bogati su i mineralima manganom i bakrom te elagičnom kiselinom, koja ima svojstva sprečavanja širenja kancerogenih ćelija tako što se vezuje na njih i inaktivira ih.

Jogurt
 

Osim što je bogat izvor kalcijuma, vitamina i belančevina, jogurt sadrži probiotike - takozvane dobre bakterije, koje pomažu rad imunološkog sistema.

Šumsko voće
 

Jagode, maline, kupine, borovnice i ribizle su bobice koje kriju veliku količinu folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu uzrokuje malokrvnost. Osim toga, bogatiji su vitaminom C nego narandže, što je relativno nepoznata činjenica. Takođe, obilan su izvor antioksidansa.

Divlji losos


Za razliku od tovljenog, meso divljeg lososa sadrži manje toksina i bogatije je masnim kiselinama važnim za zdravlje srca, te vitaminom D, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Kivi
 

Sa samo 50 kalorija, jedan kivi je kralj vitamina C. Bogat je i kalijumom, važnim za krvni pritisak, a nedostatak kalijuma u organizmu može da se ogleda kao hronični umor i slabost.

Kvinoja


Drevni narod Inka nazivao ju je Majkom žitarica. Iako slabo poznata u našim krajevima, kvinoja postaje sve češća na menijima širom sveta. S obzirom da sadrži više proteina i vlakana nego ijedna druga žitarica, to i nije neobično.
Sadrži i visok nivo kalcijuma, gvožđa, vitamina B i E i fosfora. Priprema se i služi kao i pirinač, ječam i slične žitarice. Prema nekim mišljenjima, kvinoja ukusom podseća na kombinaciju susama i ječma.

Mahunarke


Grašak, pasulj, sočivo, soja i ostali članovi ove grupe bogati su proteinima, vitaminom B, gvožđem i cinkom. Zahvaljujući tim sastojcima, mogu da budu najprikladnija zamena za meso, zbog čega su česti sastojci na vegetarijanskom meniju.

2024 © - Vesti online