Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.05.2016.
04:30
Vestionline A

Revolucionarno otkriće: Naučnici konačno otkrili šta izaziva rak dojke

Britanski naučnici sproveli su istraživanje o uzroku nastanka karcinoma dojke, a rezultate su predstavili u časopisu "Nature". Kako je navedeno, ova studija može predstavljati prekretnicu u istraživanju raka dojke, a temelje se na saznanjima o genetskim mutacijama koje utiču na nastanak ove vrste karcinoma.

pixabay.com
Da li će najnovija studija pomoći u lečenju, ali i sprečavanju nastanka raka dojke?

U najvećoj dosad sprovedenoj studiji naučnici su, nastojeći da otkriju uzroke nastanka ove bolesti, najpre morali da shvate šta u našem genetskom kodu ode u pogrešnom smeru pa se zdravo tkivo pretvori u kancerogeno, piše BBC.

Veliki međunarodni tim naučnika proučio je sve tri milijarde oznaka koje čine ljudski genetski kod na 560 karcinoma dojke. Otkrili su 93 grupe gena koje, ako mutiraju, mogu prouzrokovati razvoj tumora. Neke su grupe gena otkrivene ranije, ali naučnici se nadaju da je ovo konačan spisak, pritom izuzimaju neke izuzetno retke mutacije.

Profesor Majk Straton, direktor Instituta Sanger u Kembridžu, koji je vodio istraživanje, kaže da je reč o prekretnici u istraživanju raka.

- U ljudskom genomu ima oko 20.000 gena. Čini se da sada imamo potpunu sliku raka dojke. Naime, znamo da postoje 93 grupe gena koje normalno zdravo tkivo dojke, pošto mutiraju pretvaraju u kancerogeno, a to je izuzetno važna informacija. Popis smo prosledili univerzitetima, farmaceutima i biotehnološkim kompanijama kako bi počeli raditi na razvoju lekova, jer novom terapijom treba ciljati upravo na te gene i njihove proteine - rekao je Stratton.

Kako je istakao, već postoji nekoliko lekova koji su razvijeni u poslednjih 15 godina i za koje je poznato kako deluju. Jedan od njih je Herceptin koji se koristi kod pacijentkinja sa specifičnim mutacijama. Ipak, za razvoj novih lekova koji deluju ciljano biće potrebno najmanje deset godina.

- Karcinomi su lukave i podmukle bolesti i pronađu način da razviju otpornost na novu terapiju. Ali, ja sam optimističan - rekao je prof. Staton.

Loša informacija je da je oko 60 odsto mutacija koje uzrokuju rak dojke otkriveno u samo deset gena, a postoje i tako retke mutacije za čiju terapiju verovatno neće biti novca. Mutacije gena ostavljaju svojevrsne "ožiljke" na našem DNK, a to je britanskim naučnicima omogućilo identifikaciju 12 tipova oštećenja koje uzrokuju mutacije na tkivu dojke. Neke su povezane sa porodičnim nasleđem, no većina ih se ne može objasniti.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje na kraju doprineti smanjenom riziku od obolevanja od raka.

- U budućnosti bismo se želeli usredsrediti na profilisanje individualnog genoma raka kako bismo primenili najuspešniju terapiju za osobu kojoj je rak dojke dijagnostikovan. Ovo je korak dalje u personalizovanom pristupu lečenja raka - rekla je jedna od učesnica istraživanja dr Serena Nik-Zainal.

- Studija naučnicima omogućava da bolje shvate kompletnu sliku genetskih promena u ishodištu raka dojke i mogla bi biti važan korak napred u razvoju novih pametnih lekova te rezultirati većim brojem pacijenata koji će uspešno pobediti rak dojke - kazala je Ema Smit sa britanskog Instituta za istraživanje raka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online