Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2016.
01:30
Vestionline A

Doktori saglasni: Ne ubijaju masti, već šećer

Dosad smo verovali da je mast izuzetno štetna za naše zdravlje, te da začepljuje naše arterije i povećava rizik od bolesti srca. Ipak, sve češće možemo čuti lekare koji tvrde da to, zapravo, nije tačno, te da masti zapravo povoljno deluju na naš organizam. Među njima je i kardiolog Asim Malotra, koji tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da čak štite od pojedinih bolesti, dok je čovekov najveći neprijatelj zapravo šećer.

pixabay.com
Izbegavajte proizvode sa malim sadržajem masti: Punomasni su sasvim u redu

Ovaj kardiolog kaže da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, već ishrana koja uključuje punomasne mlečne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr Malotra kaže da ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, a da izbegavaju proizvode koji imaju mali sadržaj masti.

- Savetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im uz to kažem da se drže podalje od svega što navodno snižava holesterol, gledaju me otvorenih usta kaže - kardiolog. 

On objašnjava da svi proizvodi koji navodno snižavaju holesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu krivac za gojaznost.

- Izbegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam svejedno imao salo na stomaku. Tada sam počeo da istražujem uticaj masti na zdravlje.

Dr Asim Malotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a profesor pedijatrije Robert Lusting, koji je takođe istraživao ovu temu, kaže da bi proizvodi koji sadrže šećer trebalo da imaju istaknuta upozorenja kao što to imaju neka alkoholna pića.

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za gojaznost i bolesti nisu masti, već šećer.

- Ne gojite se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete - kaže kardiolog.

I fizijatar dr Gari Tobes saglasan je sa tim.

- Gojaznost nema veze sa brojem kalorija, već sa tim šta jedemo.

U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 odsto populacije u Švedskoj pridržava režima ishrane koji podrazumeva punomasne proizvode i konzumaciju što manje ugljenih hidrata.

Švedski fizijatar dr Andreas Enfeldt kaže da mnogi misle kako je to "tempirana bomba, ali dok je svuda u svetu sve više gojaznih, stopa gojaznosti se u toj državi postepeno smanjuje".

Istraživanja Švedskog saveta pokazala su da je upravo ovakav režim ishrane najbolji ne samo za skidanje kilograma, već i da se na taj način smanjuje rizik obolevanja od kardiovaskularnih bolesti kod gojaznih.

Osim toga, dve studije koje je 2014. godine sproveo Savez za medicinska istraživanja na Kembridžu, pokazale su da zasićene masti iz mlečnih proizvoda - naravno, ukoliko se konzumiraju umereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online