Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.11.2015.
05:30
tpoertal.hr A

Osećate se umorno? Ovo su pravi razlozi

Ako se stalno osećate iscrpljeno, to mogu da budu simptomi jesenje depresije, ali je verovatno u pitanju hroničan umor. Evo kako da ga se rešite

soshable.com
Promenite neke navike i budite čili i puni energije

Da bismo izdržali ceo radni dan koji se često završava tek kasno uveče, ako uzmemo u obzir i porodične obaveze, potrebno je pridržavati se jednostavnih pravila koja često uzimamo zdravo za gotovo.

Postoji više razloga zašto se često već u podne osećamo iscrpljeno i umorno, od preskakanja obroka do neispavanosti ili zbog nedovoljno kretanja, a da bismo se osećali bolje, treba se samo pridržavati osnovnih pravila i ponekad sebe staviti na prvo mesto.

Ne gladujte!

Sigurno ste čuli za ovo osnovno pravilo, ali je pitanje koliko ga se pridržavate. Osim što se obroci ne smeju preskakati, stručnjaci se slažu da je najpametnije jesti tri veća obroka i dva manja dnevno. Takođe, nije dobro izbaciti omražene ugljene hidrate, da biste zadržali nivo šećera u krvi i osećali glad, ali birajte one zdravije. Kad god možete, birajte integralne žitarice, testeninu ili pirinač. Uz njih kombinujte namirnice s vlaknima koja će osigurati da se ugljeni hidrati pretvore u energiju.

Ne smete biti žedni

Kad osetite žeđ, već je kasno jer ste verovatno dehidrirani i energija vam je pala. Moguće je da se u nekom trenutku čak osećate potpuno klonulo ili vas uhvati vrtoglavica kada ustanete od stola. Držite se starog dobrog pravila od osam čaša vode dnevno, s tim da računate kako voće, supe i ostala jela ili namirnice takođe sadrže vodu. Ako se bavite vežbanjem, treba pojačati unos vode.

Živite u strahu

Svi imamo svoje brige i probleme, ali stalno iščekivanje loših scenarija izaziva mentalni umor. Umesto zamišljanja groznih stvari koje se možda nikada neće dogoditi, radije se posvetite sadašnjosti i stvarima koje mogu da se reše.

Nedostatak gvožđa

Manjak gvožđa uzrokuje malokrvnost, organizam ne proizvodi dovoljno hemoglobina koji je jedan od najvažnijih proteina u našem telu, a direktno je odgovoran za prenos kiseonika do ćelija. Zbog toga možete osećati umor, pa nije na odmet da posetite lekara. Uz umor idu i drugi simptomi – bleda boja koža, vrtoglavica, pospanost, slabost, gubitak apetita ili lupanje srca.

Pokrenite se

Da, teško je zamisliti da nakon napornog radnog dana odete do teretane ili na sat pilatesa, ali vežbanje daje energiju. Ako možete, vežbajte barem tri sata pre odlaska na spavanje ili po mogućnosti ujutro, tako da omogućite telu da se opusti i telesnoj temperaturi da padne što se obično događa pre odlaska na spavanje.

Ograničite unos kofeina

Iako nas stimuliše i mnogi ne mogu da zamisle dan bez šoljice kafe, morate da ograničite unos kofeina. Previše kofeina, posebno u večernjim satima, može uzrokovati nesanicu pa ćete sutrašnji dan započeti umorni. Najbolje bi bilo da kafu ne pijete u popodnevnim satima.

Naspavajte se

Šta smo stariji lakše se umaramo. I jedna neprospavana noć može da nas iscrpi za nekoliko sledećih dana. Uz naporan ritam kojim smo zatrpani normalno je da ponekad idemo kasnije na spavanje, ali imajte na umu da vam treba oko sedam sati sna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online