Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.09.2015.
06:30
24Sata rs A

Kako da znate da vam je menstruacija normalna: Znakovi da nešto nije u redu

Menstruacija sama po sebi nije opasna - zapravo, to je najprirodnija stvar na svetu za jednu polno zrelu ženu. Međutim, mnoge žene ne znaju kako zapravo treba da izgleda normalan ciklus i šta mogu da budu znakovi da nešto nije u redu.

reproductivefertilitynutrition.com
Obratite pažnju na telo tokom menstruacije

Preobilno krvarenje

Normalno je da tokom menstruacije izgubimo od nekoliko kašika do jedne šolje krvi. Sve preko toga može da bude opasno i prvi je znak da nešto nije u redu.

- Žene često pričaju kako imaju odlive i misle da gube litre krvi, a zapravo se gubi mnogo manje. Međutim, ako odjednom dođe do povećanog inteziteta krvarenja, treba se obratiti lekaru jer može da bude znak za razne probleme - ističe ginekolog dr Mima Fazlagić za 24 Sata.

Ovde može da bude reč o banalnim stvarima, kao što je prehlada, pa sve do znatno ozbiljnijih problema sa hormonima.

Produžena menstruacija

Ako krvarenje traje duže od sedam dana, i to bez slabljenja, obavezno se obratite lekaru jer se verovatno radi o nekom hormonskom problemu. Dešava se da se devojke stide, pa ne idu kod lekara kada im se ciglus produži, a onda se vremenom naviknu na to i prihvataju kao normalno. Nažalost, ovo vremenom može da dovede do mnogo gorih problema.

- Svaku promenu treba ispratiti a rani dolazak kod doktora može mnogo da znači - ističe naša sagovornica.

Preveliki bolovi

Bolovi u stomaku, leđima, krstima i - jednostavno, celom telu - sasvim su normalna pojava tokom "onih dana". Međutim, ako iznenada osetite oštar, parališući bol u predelu jajnika, moguće je da se radi o cisti. Najčešće su u pitanju vodene cste koje nisu opasne, ali ih svakako treba držati pod kontrolom.

Ako intenzivan bol traje duže, posetite lekara i ne pokušavajte da sve zamaskirate lekovima.

Kašnjenje

Ako vam kasni par dana, ne mora nužno da se radi o trudnoći - to je dobra vest. Ali, u pitanju može da bude hormonski poremećaj ili nešto još gore - ovo je prilično loša vest. Neredovan ciklus je svakako nešto na šta treba posebno obratiti pažnju i što pre pronaći uzrok. Ponekad se jednostavno radi o stresu, ponekad je u pitanju nepravilna ishrana (koja može da dovede do disbalansa u hormonima) a ponekad ovo može da bude znak sa sindrom policističnih jajnika.

Krvarenje kad mu vreme nije

Ako vam se jednom desilo da na gaćicama vidite par kapi krvi između menstruacije, verovatno nije ništa opasno. Ali, ako se ovo ponovi ili ako je količina krvi veća, obavezno se javite lekaru. Redovna menstruacija je jako bitna, pa je zato od izuzetno velike važnosti da znate kad je krvarenje poželjno a kad ne. Uzroci vanvremenskog krvarenja su razni, ali najčešće se radi o hormonima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online