Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.03.2015.
01:30
Vestionline A

Simptomi rane menopauze

Ulazak u menopauzu znači fizičke i psihičke promene i većina žena suočava se sa simptomima poput noćnog znojenja, valunga, nesanice i promene raspoloženja. Lekari smatraju da je normalno razdoblje za ulazak u menopauzu između 45. i 55. godine života. Međutim, jedan manji broj žena u menopauzu ulazi i pre 40. godine, a u vrlo retkim slučajevima menopauza počinje i pre 30. godine.

Reuters/M.A.
Loše životne navike, hemikalije i pesticidi u hrani mogu da ubrzaju proces menopauze

Ponekad je ova rana promena, kada žena više ne ovulira i nema menstruacije, izazvana nekim zdravstvenim stanjima, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka jednostavno dogodi da jajnici izgube svoju primarnu funkciju.

Zašto žene ranije ulaze u menopauzu?

Neki od poznatih uzročnika ranog ulaska u menopauzu su autoimune bolesti, kao što su hipotiroidizam, Kronova bolest, lupus i reumatoidni artritis. Oko 10 do 30 odsto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Drugi razlog je genetsko nasleđe. Zato pet do 30 odsto žena s naslednim manjkom enzima koji pretvaraju galaktozu u glukozu ulazi ranije u menopauzu.

Simptomi ranije menopauze

Prvi simptom ranog ulaska u menopauzu je izostanak menstruacije i neredovni ciklu. Zatim se pojavljuju promene raspoloženja i iznenadno znojenje i toplotnni talasi, poznati kao valunzi. To su prvi znaci da su jajnici počeli da proizvode manje estrogena.

Ulazak u menopauzu prati i suvoća vagine, kože, očiju i usta, variranje telesne težine, bolovi u zglobovima ili lupanje srca, vrtoglavica, promene u osećaju ukusa i mirisa, povlačenje desni, probavne smetnje, teskoba i napadi panike. Kada jajnici počnu da gube svoju funkciju i počne razdoblje menopauze, ne postoji lek kojim bi se stanje preokrenulo, ali nema ni potrebe.

Jedna od pratećih pojava ranog ulaska u menopauzu je i prerano starenje. Jednostavno rečeno, svakom deobom ćelije delići DNK koji imaju hromozome ili takozvane telomere na kraju se skraćuju, a prestanak rada jajnika taj proces ubrzava.

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog razdoblja žena, nije određena samo godinama, već je izlaganje pojedinim hemikalijama i štetnim materijama takođe može ubrzati.

Doktor Amber Kuper sa Univerzitetu u Vašingtonu smatra da pojedine hemikalije mogu da ubrzaju ulazak u menopauzu čak četiri godine. Ona savetuje izbegavanje parfema koji sadrže ftalate, korišćenje prirodne kozmetike i izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online