Nedelja 15.03.2015.
01:30
Vestionline

Simptomi rane menopauze

Reuters/M.A.
Loše životne navike, hemikalije i pesticidi u hrani mogu da ubrzaju proces menopauze

Ponekad je ova rana promena, kada žena više ne ovulira i nema menstruacije, izazvana nekim zdravstvenim stanjima, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka jednostavno dogodi da jajnici izgube svoju primarnu funkciju.

Zašto žene ranije ulaze u menopauzu?

Neki od poznatih uzročnika ranog ulaska u menopauzu su autoimune bolesti, kao što su hipotiroidizam, Kronova bolest, lupus i reumatoidni artritis. Oko 10 do 30 odsto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Drugi razlog je genetsko nasleđe. Zato pet do 30 odsto žena s naslednim manjkom enzima koji pretvaraju galaktozu u glukozu ulazi ranije u menopauzu.

Simptomi ranije menopauze

Prvi simptom ranog ulaska u menopauzu je izostanak menstruacije i neredovni ciklu. Zatim se pojavljuju promene raspoloženja i iznenadno znojenje i toplotnni talasi, poznati kao valunzi. To su prvi znaci da su jajnici počeli da proizvode manje estrogena.

Ulazak u menopauzu prati i suvoća vagine, kože, očiju i usta, variranje telesne težine, bolovi u zglobovima ili lupanje srca, vrtoglavica, promene u osećaju ukusa i mirisa, povlačenje desni, probavne smetnje, teskoba i napadi panike. Kada jajnici počnu da gube svoju funkciju i počne razdoblje menopauze, ne postoji lek kojim bi se stanje preokrenulo, ali nema ni potrebe.

Jedna od pratećih pojava ranog ulaska u menopauzu je i prerano starenje. Jednostavno rečeno, svakom deobom ćelije delići DNK koji imaju hromozome ili takozvane telomere na kraju se skraćuju, a prestanak rada jajnika taj proces ubrzava.

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog razdoblja žena, nije određena samo godinama, već je izlaganje pojedinim hemikalijama i štetnim materijama takođe može ubrzati.

Doktor Amber Kuper sa Univerzitetu u Vašingtonu smatra da pojedine hemikalije mogu da ubrzaju ulazak u menopauzu čak četiri godine. Ona savetuje izbegavanje parfema koji sadrže ftalate, korišćenje prirodne kozmetike i izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu.

2024 © - Vesti online