Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.01.2015.
00:30
alo.rs A

Hrana koja leči!

Poznato je da su neke vrste hrane lekovite, odnosno da mogu da doprinesu sprečavanju i lečenju nekih bolesti, što se pripisuje sadržaju antioksidansa u njima. Tako, kupus leči 87 bolesti, a crni luk 28. Evo još nekih uobičajenih namirnica…

blog.shawellnessclinic.com
Bolje zdrava hrana nego šaka lekova, zar ne?
 

Banana – smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.

Beli luk – smatraju ga čudom od leka. Deluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i lečenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.

Crni luk – najbogatiji snažnim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome se smanjuje pojava raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL), a smanjuje štetni (LDL). Deluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kijavice, dijabetesa, arterioskleroze, dijabetesa i infekcija. Deluje antibiotski.

Jabuka – smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno delovanje.

Jogurt – deluje antibiotski. Stimuliše stvaranje gama-interferona. Smanjuje proliv, prehladu i upalu grla. Zbog bogatstva kalcijumom koristan je protiv osteoporoze.

Kupus – sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa leči čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa uništavaju kuvanjem, bolji je svež ili kiseli kupus.

Med – ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Deluje umirujuće.

Paprika (babura) – vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.

Paradajz – vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.

Peršun – bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duvanskom dimu.

Pomorandža – sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i lečenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napad astme, pojavu bronhitisa i obolenja desni.

Šargarepa – vrlo bogata beta karotenom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet, smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara. Smanjuje holesterol u krvi. Kuvanjem se beta karoten ne uništava, a organizam ga lakše apsorbuje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online