Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.11.2014.
08:00
stvarukusa.rs A

10 razloga više da uživate u bananama

Ako ste tražili opravdanje za uživanje u ukusnim plodovima banana, evo vam bar deset. Naime, banana je prava riznica lekovitih sastojaka i ima odličan uticaj na vaše zdravlje.

Uživajte bez osećanja krivice u ovoj ukusnoj i zdravoj voćki
 

Banane sadrže tri prirodna šećera - sukrozu, fruktozu i glukozu. Naučno istraživanje je pokazalo da vam dve banane daju dovoljno energije za trening u trajanju od 90 minuta. Zbog toga ne čudi što je banana omiljeno voće sportista. Ali energija nije jedni razlog zbog kog bi trebalo češće da jedete banane.

Protiv depresije

Naučna istraživanja su pokazala da se osobe koje pate od depresije osećaju mnogo bolje kada pojedu bananu. Stručnjaci veruju da je to zbog toga što banana sadrži triptofan, tip proteina koji organizam pretvara u serotonin, koji vas opušta, popravlja raspoloženje i čini vas srećnim.

Za bolju krvnu sliku i normalan krvni pritisak

Banane su bogate gvožđem pa stimulišu proizvodnju hemoglobina i pomažu osobama koje pate od anemije. Ovo tropsko voće sadrži dosta kalijuma i malo soli, pa je odlično za regulisanje krvnog pritiska. Tako banana može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska i delovati preventivno na moždani udar.

Za bolji rad mozga

Oko 200 učenika osnovne škole Tvikenham u Engleskoj jelo je banane za doručak, ručak i večeru i poboljšalo svoj uspeh. Naime, naučnici tvrde da hrana bogata kalijumom pozitivno utiče na rad mozga.

Protiv zatvora

S obzirom da su bogate vlaknima, banane mogu da poboljšaju rad creva i reše problem konstipacije.


Lek za mamurluk

Jedan od najefikasnijih i najbržih način da se rešite mamurluka je da popijete milkšejk od banane zaslađen medom. Banane deluju umirujuće na stomak, a dodatkom meda se reguliše nivo šećera u krvi, dok mleko rehidrira organizam.

Umiruje gorušicu

Banane imaju odličan uticaj na želudac i sprečavaju preterano stvaranje želudačne kiseline.


Ublažava otok na mestu ujeda komaraca

Pre nego što posegnete za kremom koja će ublažiti iritiranost kože, natrljajte unutrašnju stranu kore banane na mesto uejda komarca. Videćete da će otok i bol uskoro nestati.

Smiruje nerve

Banane su bogate vitaminom B, pa će tako uticati povoljno na vaš nervni sistem. Ako ste pod stresom ili nervozni, počastite se ukusnom bananom.


Ublažava stomačne probleme

Banana se koristi kao obavezni sastojak dijetalne ishrane zbog svoje nežne teksture. Ovo jedno od retkih voćki koje deluju veoma blago na stomak i ne izazivaju probleme osobama koje imaju čir na želucu.

Regulišu telesnu temperaturu

Mnoge kulture banane smatraju "voćem koje hladi" i naročito se preporučuj trudnicama. Na Tajlandu buduće majke jedu banane kako bebe na rođenju ne bi imale visoku temperaturu.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.11.2014. 09:17
to je voćka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online