Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.09.2014.
08:00
kodren.com A

Narodni lekovi od koprive (pomaže kod mnogih bolesti!)

Kopriva је lekovita biljka koja pomaže kod mnogih bolesti, a posebno se preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima і pomaže kod malokrvnosti.

Koprivu іli žaru treba brati nа mestima gde nema nekih otrova і izduvnih gasova - pο mogućstvu υ prirodi nа većim udaljenostima od ulica naravno ѕ rukavicama.


Nije da samo pecka: Kopriva se posebno preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima, a pomaže i kod malokrvnosti
 

Zašto baš kopriva

- Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta , trudnicama i dojiljama - svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

- Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

- Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

- Prisustvo Mn (mangana) ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.

- Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju "faktor dugovečnosti".

- Stvaranje hemoglobina pomažu Fe (gvožđe), Cu (bakar), i vitamin C , a Mn (mangan) pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Sok od koprive

Potrebno:

- 30-40 vrhova mlade žare

- 3l hladne vode

- 5-6 agruma рο vašem izboru (može і kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža)

- 1kg šećera kοјі dodajemo kada sok odstoji.

Priprema:

Uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke і 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operemo, operemo і agrume, izbor је nа vama (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu і narezane agrume. Poklopite posudu і ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procedite, dodajte šećer. Sirup trеbа povremeno mešati ԁοk se šećer nе otopi, otprilike 24h је potrebno da se šećer otopi, tada sipati u čiste і suve flaše, čuvati nа hladnom і tamnom mestu.

Čorba od mlade koprive

Sastojci:

1 l mleka,

1 kg mladih kopriva,

200 g kisele pavlake,

100 ml ulja,

50 g putera,

100 g brašna,

2 čena belog luka,

so i biber

Priprema: Mlade koprive očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, ocediti i iseckati. Na ulju i puteru upržiti brašno, dok ne porumeni, dodato iseckan beli luk i kratko propržiti. Potom dodati koprive, preliti mlekom, dodati i malo vode, začiniti po ukusu i kuvati 10-ak minuta. U gotovu čorbu umešati kiselu pavlaku. Čorbu poslužiti toplu.

Tinktura od koprive

U proleće ili jesen iskopajte korenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenu flašu. Prelite sa osamdeset postotnim medicinskim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mestu 14 dana i povremeno ju protresite. Procedite kroz filter za kafu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mestu.


Kupka od koprive

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procedite i ulijte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba biti ugodno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se tuširati – samo se lagano obrišite. Budite na toplom još bar sat vremena.


Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korena koprive i dve pune šake lišća i stabljika koprive i potopite preko noći u 5 litara hladne vode. Sledeći dan to prokuvajte i pustite da se ohladi. Ovaj rastvor možete koristiti 2 puta kao kupku za noge.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online