Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.06.2014.
18:00
menshealth.rs A

Koliko dugo držati led na uganuću?

Mnogi znaju da pri povredi nekog od zglobova na telu treba da se stavi led ili hladne obloge, sa ciljem da se spreči pojava ili dalji razvoj oteklina. Međutim, mnogi ne znaju koliko vremenski dugo treba držati led ili hladnu oblogu na povređenom delu tela i kako zapravo led deluje na suzbijanje otoka.

Povređeni deo tela treba hladiti da dođe do smanjenja bola (2-3 minuta)

Savete koji je David Berman napisao za My Fit Tribe portal je započeo sa malim eksperimentom, a cilj je bio ustanoviti koliko dugo je optimlano držati led ili hladnu oblogu na mestu gde se je pojavio otok.

Ukoliko ste u prilici možete i vi da izvedete ovaj eksperiment, a potrebno je da uzmete led i stavite ga na jednu od svojih butina i držite jedan minut. Nakon isteka jednog minuta pogledajte vašu kožu. Trebalo bi da bude bela tj. blanširana.

Zatim, stavite led na drugu butinu i držite 5 minuta. Nakon 5 minuta, skinite led i opet pogledajte vašu kožu. Koje je boje sada vaša koža? Kod većine će biti crvene boje. Ako je vaša koža pocrvenela nakon 5 minuta ledene obloge, onda samo zamislite koja bi bila boja nakon 20 minuta.

Šta se zapravo tu dešava?! Kada počinjete sa hlađenjem kože, reakcija tela je da sužava krvne sudove i to se dešava u relativno kratakom periodu. Kod većine je to nakon 1-2 minuta. Rezultat toga je belina na vašoj koži.

Međutim, nakon nešto dužeg hlađenja kože, telo počinje da reaguje proširivanjem krvnih sudova sa ciljem da pošalje što više krvi tom delu kako bi se sprečilo oštećenja kože i tkiva.

Kada ste povređeni, skloni ste da ne pomerate i ne izvodite pokrete sa povređenim delom tela. Rezultat toga je da ne pokrećete mišiće na tom delu. Bez tih pokreta mišića može se stvoriti "bazen" krvi što može dovesti do povećanja otekline.

Led se najbolje koristi za ublažavanje bolova. Kada se ublaži bol, mišići na povređenom delu mogu da se opuste i vi ste onda u stanju da pokrećete vaše zglobove i mišiće, čak i ako se radi i o malim pokretima. Opuštanje mišića poboljšava cirkulaciju.

Dakle, koliko dugo? Povređeni deo tela treba hladiti dovoljno dugo da dođe do smanjenja bola, ali ne dovoljno dugo da se pojavi crvenilo na koži. Za većinu ljudi je to 2 do 3 minuta hlađenja je sasvim dovoljno za postizanje ovog efekta. Nakon 2 do 3 minuta potrebno je skloniti hladni oblog i pokušati sa jednostavnim i bezbolinim pokretima povređenog područja.

Potom sačekajte da se vaša koža vrati u "normalnu" temperaturu, a nakon toga možete ponoviti postupak hlađenja onoliko puta koliko mislite da je potrebno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online