Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.01.2014.
08:00
telegraph.co.uk A

Genetska terapija uspešno leči slepilo?

Naučnici veruju da su na pragu velikog otkrića, genetske terapije koja bi mogla da vrati vid pacijentima koji su ostali bez njega ili pate od najčešćih oblika poremećaja vida. Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu su došli do otkrića da zamena nedostajućeg gena u retini (mrežnjača) može da spreči degeneraciju ćelija, a ova vrsta terapije čak i pobooljšava stanje onih kod kojih je već došlo do početka gubitka vida.

Foto: Ilustracija
 

Naučnici su saopštili da su ovi rezultati nadmašili sva njihova "moguća očekivanja", a dva muškarca koji su u već poodmaklom stadijumu gubljenja vida doživeli su dramatična poboljšanja koja traju već 2 godine.

"Ovi rezultati će imati neverovatno velike implikacije za bilo koga za genetskim oboljenjem mrežnjače kao što je makularna degeneracija oka, koja se pojavljuje u starosti, zbog toga što je prvi put dokazano da se genska terapija može uspešno primeniti pre nego što počne gubljenje vida", rekao je profesor Robert Meklaren sa Oksfordskoh Univerziteta.

Ogled je sproveden na paciijentima koji su patili od koroidermije - retkog naslednog uzroka slepila koji na 50.000 ljudi pogađa jednu osobu. Bolest je uzrokovana defektnim genom koji nije u mogućnosti da proizvodi REP-1- protein koji je neophodan za održavanje zdravog pigmenta u mrežnjači. Bez njega ćelije polako prestaju da funkcionišu i na kraju odumiru.

Prvi simptom ove bolesti je slabljenje noćnog vida i može se pojaviti još u ranom detinjstvu. Kasnije, polje vida se progresivno sužava u neku vrstu tunela, sve dok ne ostane jedan mali "centralni vidni prorez".

"Smisao ovog testa je bio da se taj nedostajući protein vrati nazad u ćelije mrežnjače, kako bi se izbegle kasnije degeneracije vida, a ovde se ne radi o postupcima koje treba ponavljati poput standrdnih terapija, već o jednokratnom zahvatu", naglasio je profesor Meklaren.

Naučnici su otkrili da se ovaj protein može zameniti ubacivanjem bezopasnog virusa u DNK, koji se kasnije ubrizga u ćelije ispod mrežnjače. U trenutku kada virus "inficira" retinalne ćelije nedostajući protein počinje da se obnavlja.

Jedan od pacijenata na kojem je primenjena nova tehnika je i Džonatan Vajat, koji je dan nakon operacije osetio toliko poboljšanje da je sa svog mobilnog telefona mogao nesmetano da pročita SMS poruke, što je pre operacije bilo nezamislivo.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 04:06
Izgleda da će i ljudsko GMO seme da proizvodi samo Monsanto tako da će muškarci na planeti uskoro postati višak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online