Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.11.2013.
08:00
Novi magazin A

Otpatci hrane koje ne treba bacati jer su zdravi

Određeni otpaci voća i povrća imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje našeg organizma. Zato ih nemojte bacati, već pogledajte kako je najbolje da ih iskoristite.

Npr. pomorandžina kora sadrži čak četiri puta više vlakana nego sama voćka...i ne samo to. Ne bacajte je, već je iskoristite!
 

Kora od pomorandže

Kora od pomorandže sadrži čak četiri puta više vlakana nego sama voćka. Uz to ima i više flavonoida poput tangeretina i nobiletina, a oni deluju antikancerogeno, sprečavaju pojavu dijabetesa i imaju antiupalna svojstva. Studija na životinjama pokazala je da ovi nutrijenti čak mogu smanjiti štetni LDL holesterol bolje od nekih lekova.

Koricu narandže možete narendati pa posuti na povrće poput dresinga na salatu. Za dezert trakice korice namažite šećernim sirupom i umočite u tamnu čokoladu.

Stabljika blitve

Studija Instituta za prehrambenu tehnologiju u Nemačkoj pokazala je da stabljika blitve ima puno glutamina, aminokiseline koja jača imunološki sastav i podstiče sposobnost tela da se oporavi od povrede i operacije.

Slavni kuvar Brus Šerman veže stabljike u snopove od šest do osam komada i ostavi da stoje do pola sata u crvenom vinu, medu i belom luku.

Listovi celera

Imaju pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika, piše Hafington Post. Takođe su bogat izvor vitamina C i fenola, moćnog antioksidansa i antiupalne supstance.

Listove sitno naseckajte s peršunom i umešajte u salatu ili koristite kao ukras na ribi i piletini.

Listovi brokolija

Oko 30 grama listova brokolija ima 90 odsto dnevne količine vitamina A koje traži naše telo.

Listove brokolija možete pripremati na isti način kao spanać – skuvati, pa začiniti maslinovim uljem i belim lukom.

Kora lubenice

Unutrašnja, bela kora od lubenice takođe ima svoje prednosti, odnosno sadrži aminokiselinu citrulin. Ona je, pak, važna jer pomaže kod širenja krvnih sudova i bolje cirkulacije.

Koricu možete izdubiti zajedno s lubenicom i napraviti sokić ili alkoholno piće s malo ruma, džina ili votke. Za slađi ukus piće zašećerite.

Ljuska od luka

Sama ljuska mnogo je bogatija biljnim pigmentom sa snažnim antioksidativnim dejstvom - kvercetinom, nego sam luk. Kvercetin snižava krvni pritisak.

Iako nam je poznato da ljuskom luka možemo, na primer, bojiti jaja za Uskrs, možemo je koristiti uz sami luk u raznim jelima i varivima za bogatiji ukus jela. Bitno je da nakon kuvanja ljuske izvadite iz jela pre serviranja.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 11:36
Kora od pomorandže - ne sme se koristiti jer su se za to pobrinuli oni koji vole da prskaju sa svim i svacim -znaci rizik, moram da napomene da nikada gore pomaradze nisu uvezenu u srbiju zadnje 3 godine ,groznog ukusa i budjave , verujem da ce i ove zime biti tako ...vratimo se mi nasoj neprskanoj jabuci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online