Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2010.
11:43
Vesti A

Škrgutanje zubima u snu-bruksizam

Refleksno stiskanje vilice može ozbiljno da ošteti zubnu gleđ, pa da se javi osetljivost na kisele i slatke namirnice kao i na promenu temperatura.

 "Bruksoman" nije svestan grčenja vilice
 

Bruksizam karakteriše neprijatno škriputanje zubima, danju i noću, i ova patologija je često povezana sa stresom. S ovim krajnje neprijatnim problemom susreću se i deca i odrasli, a može da se ispava kako danju, tako i noću. Ako se dešava danju, osoba je svesna pritiska na zubima i tada je dovoljna samo volja kako bi se vilica opustila.

Relaksacija pomaže
Ne postoji rešenje kojim se možemo trajno spasti bruksizma. Jedna od varijanti je ukoliko je ova bolest nastala kao posledica psihološkog, upoznavanje razloga stresa i uznemirenosti. Seanse relaksacije daju dobre rezultate. S druge strane, zubar može da predloži i druge dve tehnike. Izrada noćnog silikonskog štitnika (splint) je dobra, jer štititi zube, sprečavajući dodirivanje vilica, a ako ovo nije dovoljno, postoji tehnika, biofeedbek, koja se sastoji u tome da vas budi zvonjava. Ona je efikasna, ali privremena.

Međutim u 80 odsto slučajeva, bruksizam se javlja noću i po nepisanom pravilu u to gluvo doba, pravi veće problema.

 Tokom noći, osoba pogođena bruksizmom može čak šest do osam minuta i to u kontinuitetu, da škrguće zubima. Razlikuju se dva tipa bruksizma, kada osoba stvara pritisak bez grebanja i kada su pritisci na vilicu praćeni škriputanjem zuba.

Naime, većina bruksomana škrguće zubima dok spava. Kada ovo pravi veliku buku, obično partner otkrije o čemu se radi. Drugi karakteristični simptomi će vas upozoriti sami, kada se probudite i osetite bol u vilici i migrenu. Ukoliko sumnjate da patite od bruksizma, obavezno posetite zubara i utvrdite, da li ste u pravu.

Postoje dva uzroka koja objašnjavaju ovaj poremećaj, promena u čvrstini zuba i stres je prvi uzrok. Naime, ukoliko su zubi loše raspoređeni, kontakt između zuba je nestabilan i pacijentu to smeta. Refleksno, stiskanje zuba nastupa iz potrebe da se zubi izravnaju, jer mu štrčanje smeta i pravi tegobe. Drugi i po svoj prilici značajniji uzrok, a svakako i češći jesu psihosomatski problem. Drugim rečima, strepnje i stres se tokom noći ispoljavaju i to pritiskom na zube.

Trošenje zuba bruksizmom je jedna od najneprijatnijih posledica koje stres ostavlja na naša usta. Pošto pacijent noću nije svestan šta radi, noćne slučajeve je teško lečiti.


Ukoliko je hronično, škrgutanje zubima izaziva ozbiljna oštećenja zubne gleđi i vilice. Zubi se troše i može da dođe i do njihovog lomljenja. Javlja se osetljivost na kisele i slatke namirnice baš kao i na promene temperature. Desni i vilica takođe mogu da podlegnu promenama koje su rezultat adaptacije na pritiske. U najozbiljnijim slučajevima, dolazi do deformacije lica.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online