Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.04.2013.
08:00
Telegraf, 24 sata.hr A

Sedam svakodnevnih navika opasnih po zdravlje

Nezdrave navike kao što su pušenje, alkohol, nedostatak fizičke aktivnosti kao i brza hrana poznati su po lošem uticaju na zdravlje. Međutim, veliki je broj stvari koje ljudi upražnjavaju svakodnevno, a koje imaju podjednako loše rezultate po zdravlje, čak mnogo lošije nego što nam pada na pamet.


Kontracepcija: Pilule treba da se piju uvek u isto vreme
 

Ukoliko želite da sačuvate sebe od svih negativnih uticaja, postanite svesni neprijatelja koji vrebaju sa svih strana.

Preskakanje kontraceptivnih pilula

Ovo vas neće dovesti u zdravstvene teškoće, ali jedna preskočena pilula mogla bi da rezultira trudnoćom. Na svakih 100 žena koje koriste oralnu kontracepciju, od dve do devet žena koje su preskočile da popiju pilulu zatrudne. Za optimalnu zaštitu pilule treba piti uvek u isto vreme, a ginekolozi savetuju da, ako ste zaboravili da popijete jednu, učinite to čim se setite. Takođe, preporučuje se korišćenje i dodatnih mera zaštite, poput kondoma.

Sunđer za pranje posuđa

Korišćenje istrošenih kuhinjskih sunđera, dok se ne raspadnu, loše utiče na zdravlje. Iako ne deluju kao ubice, sunđeri su jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji, jer su pravo leglo bakterija i klica, poput Ešerihije koli i salmonele. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, sunđere bi trebalo menjati jednom u dve nedelje.

Ne pišite SMS poruke u hodu

Pisanje SMS-a u hodu

Zaokupljenost mobilnim telefonom za vreme šetnje odličan je način da izazovete manje i veće nesreće, naročito ako pritom prelazite ulicu. Studije pokazuju da se povećanim korištenjem pametnih telefona broj nesreća sa pešacima značajno povećao. Iako se ne savetuje ni telefoniranje tokom prelaska ulice, to je ipak način na koji se manje odvlači pažnja u saobraćaju od zurenja u ekran.

Sedenje na šolji u javnom toaletu

Daska na WC šolji često je najčistije mesto u celom WC-u, naročito u poređenju sa kvakom ili umivaonikom, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Arizoni. Ipak, sedenje na dasci koju deli mnogo ljudi, sumnjivih higijenskih navika, nije dobra ideja, jer je moguća zaraza raznim bakterijama, a u retkim slučajevima i polnim bolestima.

Nemojte da stajete na vagu svaki čas

Svakodnevno vaganje

Telesna težina svakodnevno se menja i do dva kilograma, pa prečesta vaganja mogu doneti iskrivljenu sliku i nepotrebno opterećivanje težinom. Zbog toga je najbolje da se vagate dva puta na mesec, i to uvek u isto doba.

Uzimanje analgetika za svaku sitnicu

Uzimanje tableta protiv bolova, ukoliko pređe u naviku, predstavlja pravu opasnost po zdravlje. Prekomerne količine lekova uzrokuju oštećenje jetre, deluju na krvni pritisak i stvaraju zavisnost. Lekari upozoravaju da glavoblja ne sme da se leči analgeticima upravo zbog toga što oni utiču na njeno produžavanje.

Ne izbegavajte posete lekaru

Odlaganje posete lekaru

Preventivni pregledi kod lekara ili stomatologa najvažnija su stvar koju možete da učinite za svoje zdravlje, naročito ako osećate određene simptome kojima ne znate uzrok. Što pre saznate za problem, to su veće šanse za izlečenjem, čak i najozbiljnijih bolesti, a studije pokazuju da je više od 50 odsto karcinoma moglo da bude izlečeno da su se otkrili na vreme.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online