Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2013.
08:00
Smedia A

Mali trikovi za ublažavanje zubobolje

Obično zubobolja počinje noću, kada ne možemo kod zubara ni u apoteku, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova. Minuti sporo prolaze, bol je sve jači i pulsirajući, a od spavanja više nema pomoći.

Foto: Ilustracija

Mnogi tada pokušavaju da se prisete starih proverenih narodnih recepata jer uglavnom svi u kući uvek imamo, led, luk, nanu ili kamilicu.

Ipak, ako se zubobolja jednom javi, ne treba odlagati posetu zubaru, jer nemila noćna epizoda može lako da se ponovi, ali i da se stanje sa bolesnim zubom pogorša.

1. OBLOGA - Ako imate zubobolju i stvori se na bolnom mestu i otok, privremeno možete da pomognete hladnim oblozima. Nekoliko kockica leda stavite u kesicu za zamrzavanje, tako upakovano stavite u pamučnu maramicu ili krpu i prislonite na bolno mesto na obrazu. Od leda će privremeno da utrne obraz i da se "umrtvi“ bol.

2. KARANFILIĆ - Ovaj mirisni začin, može da primiri bol jer sadrži supstance koje imaju antibakterijsko i antiseptično delovanje. Preporučuje se da se karanfilić kratko prožvaće, ali samo zdravim zubima, jer direktan susret začina i bolnog zuba može da izazove još veće muke. Od karanfilića može da se pripremi i odvar za ispiranje usta koji takođe umiruje zubobolju.

3. NANA - Stavite nekoliko listova osušene nane oko bolnog zuba i držite 10-15 minuta. Ispljunite sadržaj i ponovite ovaj postupak više puta tokom dana. Nana će ljutinom da umiri bol, a istovremeno će da izvuče apsces na površinu. Od nane takođe može da se pripremi i odvar. Kada se prohladi može da se pije, i svaki gutljaj zadrži koju sekundu duže u ustima, da se dobro "zalije“ bolno mesto.

4. LEKOVITO BILjE - U lečenju zubobolje mogu da pomognu i prohlađeni odvari za ispiranje usta od bokvice ili žalfije. Odlično protivupalno delovanje imaju i petrovac i kamilica, i takođe mogu da pomognu kod zubobolje. Koriste se takođe kao odvari za ispiranje usta. Sveža kamilica je u ovom slučaju delotvornija od sušene.

5. ALKOHOL - je poznati lek iz domaće radinosti za bolne zube. Malo žestokog pića, kao što je votka, šljivovica i slično, sipati na komadić vate ili gaze i staviti na bolestan zub ili na desni. Može da pomogne i ako se gutljaj alkohola malo zadrži u ustima, pa ispljune. To bi trebalo da umanji bol, i da splasne otok ako se pojavio.

6. BELI LUK - Čen belog luka sa malo soli staviti na oboleli zub. To bi trebalo da pomogne, jer beli luk sadrži materiju koja je poznata kao prirodni antibiotik (alicin), i uništava bakterije. Čen može da se koristi i spolja, odnosno može da se u gazu umotan čen stavi u uvo na strani gde se nalazi bolan zub.

7. CRNI LUK - bogat je eteričnim uljima koji pozitvno utiču na zdravlje. Za zubobolju se preporučuje da se sitno naseckani luk stavi u papirnu maramicu, dodatno prstima još malo izgnječi da pusti sok. Ovako pripremljen oblog držati nekoliko minuta na bolnom mestu na obrazu.

8. KRASTAVAC - isecite svež krastavac na deblje kolutove i stavite ga na i oko bolesnog zuba. Vrlo brzo ćete osetiti umirujući efekat.

9. SO - predstavlja brzo i praktično rešenje protiv bolova. U malo tople vode razmutiti kašiku soli i sa dobijenim rastvorom dobro isprati zub oko dva minuta, pa ispljunuti. Napomena: rastvor ne sme da se proguta, jer je previše slan za organizam, pišu Novosti.

10. MASAŽA - kockicom leda lagano masirati pregib između palca i kažiprsta na ruci, oko pet minuta. Upravo tu se nalaze završeci živaca povezani sa centrom za bol u mozgu, koji kontrolišu stepen bola u rukama i glavi. Trljanje ledom blokira te centre i u 90 odsto slučajeva pomaže u rešavanju problema zubobolje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online