Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.12.2012.
08:00
Vestionline A

Najbolji čajevi za čišćenje i mršavljenje

Izdvajamo pet čajeva koji su najbolji za čišćenje organizma i mršavljenje. Međutim, treba imati na umu da je za postizanje rezultata najvažnija promena loših životnih navika. Samom konzumacijom čajeva neće se postići pun efekat.

Čaj od hibiskusa bogat vitaminom C koji otklanja toksine iz organizma
 

Čaj, sam po sebi, lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Odličan je izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam. A zbog toga što utiče na osećanje sitosti i manjeg unosa hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje.

Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj - Da bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se deaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazani efekat na liniju, zeleni čaj je efikasan i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zeleni čaj treba ispijati dva do tri puta dnevno - nezaslađenog.

Oolong čaj - Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referisan kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer efikasno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje.

I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane.

Dve šoljice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprotstaviš se suvišnim kilogramima.

Čaj od hibiskusa - Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svostva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji telesne mase.

Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik, pa smanjuje osećaj nadutosto. 

Najbolji efekti su ako se čaj od hibiskusa pije jednom do dva puta dnevno.

Čaj od kopriva - U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca, ali i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži mnogo hlorofila, organskih kiselina i 10 odsto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje tako što podstiče ramenu materija pa samim time i uklanjanje štetnih stvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih dejstava, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačane tegobe. Valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi poput.

Lotus čaj - Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom liljanu i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.

Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao namirnica protiv starenja organizma, a nedavna su istraživanja zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da ekstrakt lotusa značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masnom tkivu, a povećava razgradnju masnih naslaga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online