Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.11.2012.
08:00
Vestionline A

Treba li starije žene da rađaju?

Slučaj italijanske plesačice Karmen Ruso koja je odlučila da rodi dete u 53. godini ponovo je podstakao raspravu o tome do koje godine bi žene trebalo da rađaju.

Ekstrem je Britnaka koja ima 73 godine i sedmogodišnju ćerku
 

Italijanka Karmen Ruso i njen suprug Enco Paolo Turči godinama su uz pomoć plastične hirurgije pokušavali da ostanu što mlađi, da bi potomstvo dobili u njenoj 53. godini. Italijanski tabloidi su godinama nagađali o broju plastičnih operacija kojima se Ruso podvrgla kako bi izgledala tako mlada.

"Ja i moj muž ćemo postati roditelji u martu, trenutno sam u četvrtom mesecu trudnoće. Znam da imam 53 godine, ali šta je toliko loše u tome?", rekla je Karmen Ruso i pozvala javnost da je ne osuđuje, obećavši da će se za svoje buduće dete "održavati mladom i zdravom što je duže moguće".

"Uvek sam želela da budem majka, ali naše dete jednostavno nije htelo da dođe prirodnim putem", rekla je plesačica. Veštačka oplodnja joj je konačno pomogla da ostvari svoj san.

I druge žene iz različitih zemalja su poslednjih godina dospevale na naslovne strane magazina jer su rodile sa preko 50 ili čak 60 godina. Sve je, dakle, relativno - u poređenju sa njima, majka koja rodi sa 40 je "mlada majka". Iako ima onih koji osuđuju starije majke, u Italiji su komentari na "slučaj Ruso" većinom bili pozitivni.

Kraljevski koledž ginekologa (RCOG) u Velikoj Britaniji ipak savetuje ženama da je najbolji, najsigurniji i najzdraviji period za rađanje dece od 20. do 35. godine života. Posle toga, upozoravaju britanski stručnjaci, rizik komplikacija se sve više povećava, ne samo u pogledu spontanih pobačaja i povećane neplodnosti, već i komplikacija, deformacija i smrtnosti - i majki i dece. Zakone prirode, poručuju, treba poštovati.

Na pitanje koliko je za majku opasno da prolazi kroz trudnoću pošto se njen reproduktivni sistem možda već gasi, dr Dagni Radžasingam, portparolka RCOG-a, odgovara: "Žene starije od 35 godina imaju povećan rizik komplikacija u ranoj trudnoći, ali i u poodmaklom stadijumu trudnoće. Kod starijih žena je povećana opasnost od pobačaja, ektopičke trudnoće ili rađanja mrtvorođenčadi. Dalje komplikacije koje se dovode u vezu sa starijom životnom dobi majke uključuju dijabetes, prevremeno odvajanje posteljice, povišen pritisak i carski rez".

Međutim, činjenica je i da živimo duže, jedemo zdravije i radimo duže, pa zašto ne bismo i rađali decu kasnije? Američki stručnjaci su ustanovili da se broj žena koje rađaju posle 45. godine života u razdoblju od 1980. do 2004. udvostručio, pa sada izdaje i magazin posebno za tu ciljnu publiku.

Neki kritičari majčinstva u poznijem dobu prebacuju ženama da žele da imaju sve - karijeru, zabavu, život, a zatim i decu – kad god to požele, da modernom tehnologijom i uspevamo da pobedimo biološke zakone, ali da je to sebično i nefer prema detetu. Ono će, argument je onih koji nisu skloni pomeranju granica majčinstva, patiti zbog starijih roditelja, a ovi im zbog starosti neće moći pomoći kada im to još bude trebalo.

Ali ima i argumenata koji govore u prilog "starijim roditeljima". Istraživanje Nacionalnog instituta za dečje zdravlje i ljudski razvoj (NICHD) u SAD-u pokazalo je da su stariji roditelji obično u boljoj finansijskoj situaciji, da imaju više strpljenja i vremena za decu i da se manje drže tradicionalnih metoda vaspitanja.

Svesni da su stariji, "planiraju unapred i pridaju veću pažnju ishrani i vežbanju kako bi osigurali najbolje moguće fizičko stanje i tako se brinuli za svoju decu što je duže moguće", navodi se.

Treba na umu imati još jedan aspekt: stariji očevi se ne kritikuju tako mnogo kao majke iako se veliki broj argumenata koje govore protiv kasnog majčinstva može upotrebiti i protiv kasnog očinstva. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online