Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.10.2012.
08:00
tportal, Vestionline A

Šta da uradite kad vam telo odbije poslušnost?

Štucanje, ukočen vrat, grčevi u nogama, žuljevi, ispucale usne... Iako nije reč o stanjima opasnim po život, ipak mogu da budu jako neprijatna i da naruše kvalitet života. Naučite kako da sebi pomognete, da se što pre rešite pomenutih neprijatnih stanja!

Zadržavanje daha zaista pomaže kod štucanja
 

ŠTUCANJE

Štucanje je dosadna pojava koja nastaje zbog grčenja dijafragme. Najčešće traje kraće vreme, a ako traje danima, dobro je posavetovati se s lekarom jer je onda simptom nekog težeg zdravstvenog problema.

Verovali li ne, kod štucanja zaista pale oni stari saveti koje smo čuli – čaša tople vode ili zadržavanje daha. Čak i ako to ne pomogne, strpite se jer će brzo proći.

ŽULJEVI

Neudobna obuća najčešći je uzrok žuljeva na nogama, ali mogu se javiti i kao posledica rana, naprezanja ili drugih oštećenja kože na rukama. Najbolji lek je nabaviti udobnu obuću i mekane čarape, ali to nije uvek jednostavno, posebno za žene.

Zaštititi žuljeve mekim flasterima

Dobro je i zaštititi žuljeve mekim flasterima. Stručnjaci kažu da žuljeve nije dobro dirati jer se mogu inficirati, a onda nastaju teži problemi. Pustite da prođu sami od sebe, a ako se zadrže duže vreme, konsultujte se s doktorom.

GRČEVI U NOGAMA

Hvataju li vas često bolni grčevi u nozi? Oni su najčešće rezultat napornog vežbanja ili celog dana provedenog na nogama u štiklama ili nekoj drugoj neudobnoj odeći i obući. Međutim, grčevi se javljaju i kao nedostatak kalijuma u organizmu.

Pokušajte zato da konzumirate više hrane koja sadrži kalijum kao što su banane i avokado i pijte dovoljne količine vode, posebno ako trenirate ili puno radite stojeći na nogama. Ako vam se grčevi javljaju prečesto, konsultujte se s lekarom jer to ponekad može da bude i simptom neke bolesti nervnog sistema (poput multiple skleroze).

UKOČEN VRAT

Ako duže vreme držite glavu u nezgodnom položaju, opteretićete mišiće vrata, a to

Bol u vratu leče razne kreme i gelovi protiv upale mišića, a preporučuje se i masaža

dovodi do bolova i ukočenosti. Dakle nemojte dugo da telefonirate i pritom radite nešto drugo tako da telefon pridržavate ramenom. Pripazite i kakvo vam je radno mesto, odnosno pripazite da imate ispravan stav tela te da uspravno sedite.

Ako vam se bol i ukočenost vrata često ponavljaju, posavetujte se s lekarom koji bi trebalo da vam pomogne. Bol u vratu leče razne kreme i gelovi protiv upale mišića, a preporučuje se i masaža. Dobro je delovati preventivno i raditi vežbe.

ISPUCALE USNE

Suv vazduh, hladno vreme ili previše sunca – to su najčešći razlozi zbog kojih

U preventivi, ali i lečenju mogu da  pomognu balzami

pucaju usne. Koža usana je dosta tanja od ostale kože i zato je dobro treba paziti.

U preventivi, ali i lečenju mogu da pomognu balzami. Pazite samo da ne budu od eukaliptusa ili kamfora jer će to pogoršati situaciju. Nikako nemojte oblizivati suve usnice jer će to izazvati još jače pucanje. Ako vas ispucale usne muče duže vreme, posavetujte se s lekarom jer je moguće da vam nedostaje vitamina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online