Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 30.04.2012.
08:00
A

Znaci da preterujete u alkoholu

Osam signala koji pokazuju da ste ušli u "opasnu zonu".

Foto: Ilustracija
 

Alkohol je u društvu u kojem živimo, na neki način, deo kulture. Služi se i pije na svakoj zabavi i sedeljci, uz obroke, u slobodno vreme, ali i uz sklapanje poslovnih saradnji. U konzumiranju alkoholnih pića često preteruju sve starosne grupe, od tinejdžera pa do penzionera. Zavisnost od alkohola znači da ne možemo kontrolisati sopstvenu konzumaciju alkohola i da ona negativno utiče na naš život.

Tolerancija na ovaj porok razlikuje se od osobe do osobe i zavisi od pola, starosti, težine, genetike i mnogih drugih faktora, piše She. Zato, šta znači preterivanje u alkoholu? Udruženja i grupe kojima je cilj borba protiv alkoholizma često kažu da je prvi znak da preterujete taj da ste počeli čitati ovakav tekst. Mi vam predstavljamo osam vrlo jasnih znaka upozorenja da ste preterali u konzumaciji alkohola.

1. Postavljate pravila
Pijete samo uveče, pijete samo pivo ili vino, a nikad žestoka pića, napijete se samo vikendom, pijete samo u društvu, a nikad sami. Postavljanje pravila je očigledan znak da ste svesni da radite nešto pogrešno, ali želite sami sebe uveriti da nemate problem.

2. Gledate na sat
Ako provodite radni dan nestrpljivo čekajući kraj radnog vremena kako biste došli kući i mogli popiti piće, očigledno je da vam je alkohol postao previše važna stavka u svakodnevici.

3. Imate rupe u pamćenju
Svako ko se ikad napio verovatno je doživeo da se ne seća šta je rekao ili radio kad je pio. Ova situacija može biti vrlo neprijatna ukoliko vam se događa često. Ako vam prijatelji moraju prepričavati prošlo veče jer imate amneziju od vikenda, definitivno ste preterali.

4. Šaljete mejlove izvinjenja
Početkom svake radne nedelje, između ostalog, šaljete mejlove izvinjenja prijateljima i poznanicima zbog nečega što ste uradili ili rekli kad ste bili pijani. Alkohol može iz nas izvući ono najgore, a ako to utiče i na ljude oko nas, to je znak da imate problem.

5. Sakrivate alkohol od drugih
Kada ste bili deca, sakrivali ste čokoladice ili grickalice kako mama ne bi videla da jedete slatkiše pre ručka ili večere. Sakrivate li flaše alkoholnih pića u kući na mestima gde ih ne mogu videti vaši ukućani, to je znak da se bojite njihove reakcije. Ušli ste u opasnu zonu i ako alkohol sipate u šoljicu kafe, čaj ili sok, tako da prijatelji, komšije i kolege ne vide da pijete.

6. Tražite utehu u piću
Piće vam često pomaže da biste lakše zaspali i opustili se od stresnog dana, ali to prelazi u problem ako svako veče baš morate popiti piće i nikako ne možete zaspati bez alkohola.

7. Bliski ljudi su zabrinuti
Prijatelji i članovi porodice žele vam najbolje, a oni ponekad prvi primete da li ste preterali u nečemu što je štetno za vas. Alkohol otpušta inhibicije, a ako ste inače mirna i povučena osoba, a na poslovnoj žurci plešete na stolovima, vaše kolege i šef zaključiće da imate problem s alkoholom.

8. Zanemarujete obaveze
Alkohol lako postaje zavisnost koje nismo ni svesni, a to znači da ga postavljamo na prvo mesto u životu. Ukoliko ste primetili da stvari koje su vam pre bile važne zanemarujete zbog alkohola, to je jasan znak upozorenja.***Kafa ne leči mamurluk

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.04.2012. 20:07
Kakvih se sve gluposti ovde može pročitati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online