Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.02.2012.
08:00
Smedia A

Lekari često prećutkuju istinu!?

Jedna američka studija pokazala je da popriličan broj tamošnjih lekara ne govori pacijentima istinu o zdravstvenom stanju ili prećutkuju da su pogrešili u dijagnozi.

Foto: ilustracija
 

Najnovija američka studija je pokazala da 11 procenata lekara proteklih godina nije svojim pacijentima reklo istinu o njihovom zdravstvenom stanju, dok je njih 20 odsto priznalo da, kada uoče da su pogrešili u dijagnozi, to prećutkuju pacijentu, strahujući da bi ovaj mogao da ih tuži. Osim toga, trećina lekara koja je učestvovala u studiji, smatra da pacijentima ne bi trebalo prijaviti kada pogreše.

"Istraživanje je pokazalo da imamo razloga za zabrinutost jer pojedini pacijenti ne dobijaju potpune i tačne informacije od svojih lekara", objavljeno je nedavno u časopisu specijalizovanom za zdravlje.

Takođe je ovo istraživanje pokazalo da i lekari međusobno često imaju sukob mišljenja oko nekog slučaja. Međutim, psiholozi tvrde da iznošenje poluistina ili neistina pacijentu ne može da bude od pomoći. Čak 55 odsto lekara priznalo je da su prošle godine dijagnoze i prognoze predstavljali mnogo pozitivnije nego što je bilo realnih osnova za to.

Ipak, psiholozi se slažu da nije uvek dobro reći potpunu istinu, ali to se odnosi isključivo na slučajeve kada postoji opravdana bojazan da će se pacijent uznemiriti i njegovo zdravlje znatno pogoršati zbog toga.

"Lekari, naročito kada je reč o teškim bolestima, prećutkuju istinu, bilo zbog toga što ni sami ne mogu da prognoziraju kada će i da li će uopšte pacijent ozdraviti, ili što članovi porodice to zahtevaju od njih. Međutim, zabrinjavajući je što to čine i kada strahuju da možda nisu adekvatno intervenisali u određenom slučaju i da mogu biti sankcionisani", ističu istraživači.

Studije pokazuju da lekari koji iskreno i sa dozom kajanja priznaju pacijentu da su načinili propuste u njegovom lečenju, ređe dobiju tužbu od oštećenog, nego oni koji uporno prećutkuju istinu, negiraju je i osorno se ponašaju iako su krivi, pišu Novosti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 11:15
Nema opravdanja. Moj zivot je moja odgovornost. Ako ne znam u cemu je pravi problem, kako cu onda da donesem odluku? Nikad ne bi oprostio ovakvu laz. Sa posledicama svojih losih odluka mogu da zivim, a za tudje trazim naplatu.
Utorak 14.02.2012. 07:25
Ne samo da prečutkuju istinu, nego ne žele ništa da kažu pacijentu. Sačekuju ih po hodnicima da bi nešto saznali o svojoj bolesti, ali je odgovor samo otresanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online