Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.09.2011.
08:00
Beta A

Žene koje piju kafu manje pate od depresije

Žene koje piju dve ili više kafe dnevno manje su podložne depresiji, pokazalo je istraživanje objavljeno u američkom časopisu Arhive interne medicine, prenosi BBC.

Žensko zadovoljstvo u šoljici kafe

Nije jasno zbog čega kafa može da ima takav efekat, ali autori studije veruju da kofein može da utiče na hemijske promene u mozgu jer blokira određene hemijske receptore kao što je adenozin, koji ima važnu ulogu u biohemijskim procesima, poput transfera energije, podstiče san i potiskuje uzbuđenje.

Tim medicinske škole sa Harvardskog univerziteta pratio je zdravlje 50.000 medicinskih sestara, u periodu od 1996. do 2006, a takođe je merio količinu kafe koju popiju u toku dana.

U tom periodu kod nešto više od 2.600 ispitanica razvila se depresija. Pokazalo se da je veliki broj tih žena pilo veoma malo kafe ili uopšte nije konzumiralo taj napitak.

U poređenju sa ženama koje su jednom nedeljno ili ređe pile šoljicu kafe sa kofeinom, one koje su konzumirale dve do tri šoljice dnevno imale su 15 odsto manji rizik da razviju depresiju. One koje su pile četiri šoljice i više taj rizik su smanjile za 20 odsto.

Istraživanje je pokazalo da kafa bez kofeina nije imala isti efekat. Osobe koje redovno piju kafu ređe pate od gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, takođe je pokazala studija.

Naučnici su naveli da su njihovi nalazi "dali dodatnu težinu" radovima drugih kolega koji su utvrdili nižu stopu samoubistva kod kafopija. Oni pretpostavljaju da je u tome ključan igrač upravo kofein, koji je poznat kao supstanca koja podstiče osećanje zadovoljstva i podiže energiju.

Naučnici, međutim, nisu preporučili količinu kafe koju bi trebalo da pije neka osoba ali su upozorili da previše kofeina može da poveća osećanje uznemirenosti.

Stručnjaci dodaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se veza između kofeina i depresije bolje razumela i navode da je svakako prerano da se ženama preporuči da piju više kafe kako bi popravile raspoloženje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 08:50
ne preterujem u ispijanju kafa ali je obozavam...ne bi mogla da zamislim jutro a da je ne popijem jer sam pogled na soljicu izaziva u meni raspolozenje...Preko dana kad god sam u prilici popijem jos par narocito popodne a uvece gotovo nikad...kafa nam ulepsava zivot i nek me izvinu oni koji je ne piju ali ja to ne razumem...Sad je ima na milion nacina pripremljenoj a ja volim da skuvam u dzezvi i pijuckam polagano..i naravno pisem komentare uz nju:)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online