Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.07.2011.
08:00
Mondo A

Redovne mamografije smanjuju smrtnost od raka

Redovni mamografski pregledi smanjuju za 30 odsto smrtnost od raka dojki, pokazala je studija švedskih naučnika koja je nedavno objavljena u časopisu ''Radiologija".



Tim švedskih stručnjaka na čelu sa doktorom Laslom Taborom sa univerziteta Lin Koiping izradili su studiju na osnovu 30-godišnjeg iskustva o dobrobitima redovne radiološke kontrole dojki žena starijih od 40 godina.

U Švedskoj se sa pilot projektom ranog otkrivanja raka dojke krenulo 1977. godine. Još 1985. godine pokazalo se da su preventivni mamografski pregledi veoma korisni, ali se nastavilo sa daljim ispitivanjima jer se konačni zaključci mogu doneti na osnovu rezultata praćenih u dugoročnijem periodu.

Na osnovu rezultata preventivnih mamografskih pregleda kojima je, u periodu od sedam godina, bilo potvrgnuto 77.000 Šveđanki i na osnovu rezultata pregleda 55.000 žena koje su upućene na mamografiju po preporuci lekara zbog primećenih promena na dojkama, došlo se do zaključka da preventivni pregledi za 30 posto smanjuju smrtnost od raka dojke.

U grupi od 77.000 preventivo pregledanih žena umrla je 351 pacijentkinja, a u grupi od 55.000 žena koje su upućene na pregled po preporuci lekara bilo je 367 smrtnih slučajeva. Ohrabruje podatak da je od smrti spaseno 400 žena koje su bile podvrgnute redovoj kontroli.

"Nažalost, mi unapred ne možemo znati kod koga će se razviti ili ne kancer, ali redovne mamografske kontrole omogućavaju dijagnosticiranje raka u početnoj fazi kada su šanse za izlečenje daleko veće nego u kasnijim fazama", objašnjava profesor Stefen Dafi sa Londonskog univerziteta.

Radilog iz Marseja Brižit Seradur objašnjava da je radiologija znatno unapređena u odnosu na pre 30 godina kada je započeto sa pilot kampanjom redovnih mamografiskioh kontrola, tako da je danas moguće dati precizniju dijagnozu i otkriti promene u ranijim fazama.

Posle eventualnog otkrivanja promena koje je pokazao mamografski snimak, potrebno je izvršiti biopsijske analize da bi se konačno utvrdilo da li se radi o benignom ili malignom tumoru dojke, upozoravaju stručnjaci, jer je su poslednjih godina vršene operacije benignih tumora koje nisu bile neophodne.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2011. 18:32
Sve je to lepo, redovne kontrole kod raznih lekara, preventivno na mamografiju, kod ginekologa, zubara...stvarno zvuci lepo u nekoj normalnoj drzavi. Ali, problem u ovoj zemlji su guzve i zakazivanja kod lekara. Pa, coveku se smuci da ceka red samo da zakaze pregled.Ako zakaze, onda je opet problem jer ulaze preko reda i nikada niste sigurni da li cete zavrsiti u zakazano vreme ili posle 2-3 sata. U mom Domu zdravlja stoji obavestenje "Pacijenti se ne primaju po redosledu dolaska, nego po prioritetu"..msm, sta reci i da li je potrebno nesto reci. Druga prica je sto vam zakazuju tek posle nekoliko meseci, covek moze da umre a da ne stigne na zakazani termin.
Ponedeljak 04.07.2011. 20:23
ne budite lenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online