Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.06.2011.
08:00
Vestionline A

Pušenje vodeći faktor rizika

Pušenje predstavlja vodeći preventabilni uzrok smrtnosti u svetu, a predviđa se da će ove godine više od pet miliona ljudi širom planete umreti od bolesti uzrokovanih pušenjem duvana, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ).

Imajući u vidu rasprostranjenost ove štetne navike i zdravstvene, ekonomske i socijalne posledice, Svetska zdravstvena organizacija je donela Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, kao prvi globalni sporazum u oblasti javnog zdravlja koji su do sada ratifikovale 172 države sveta, s ciljem primene sveobuhvatnih mera u oblasti kontrole duvana.

Usvajanjem Okvirne konvencije o kontroli duvana 2006., kao i nacionalne Strategije kontrole duvana 2007. godine, naša zemlja je aktivnosti u ovoj oblasti postavila kao prioritet i definisala mere za smanjenje ponude i tražnje za duvanskim proizvodima.

Pušenje štetno po zdravlje
 

Donete zakononske mere u oblasti zabrane prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, zabrane reklamiranja, kao i zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u radnom i javnom prostoru, predstavljaju neophodan preduslov za delotvorno sprovođenje strateških smernica u praksi.

Proteklih godina značajne aktivnosti su sprovedene na unapređenju informisanosti i znanja populacije o štetnosti pušenja i načinima prevencije, pre svega kroz obeležavanje datuma iz kalendara zdravlja, širenje mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Pušenje je vodeći faktor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7 odsto izgubljenih života godišnje. Najveći uticaj duvan ima za nastanak raka pluća, ishemične bolesti srca, srčanog udara i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Prema raspoloživim podacima, učestalost pušenja u Srbiji se smanjuje, što je svakako rezultat sprovođenja sveobuhvatnih mera koje zahtevaju intersektorsku saradnju.

U Srbiji, prema podacima istraživanja zdravlja stanovnika iz 2006. godine, svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjila se za 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

Posebno zabrinjavajuće je da čak trećina svih trudnica u našoj zemlji puši u nekom periodu trudnoće ili u celoj trudnoći uprkos posledicama koje duvanski dim može imati na plod.

Osim toga, podaci koji se odnose na populaciju dece i omladine ukazuju da 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica starih od 13 do 15 godina puši cigarete.

Kao jedna od delotvornih mera proteklih godina sprovodi se i Kampanja "Ostavi i pobedi", s namerom da se aktuelni pušači motivišu da prekinu sa ovom štetnom navikom.

Rezultati upravo završene evaluacije prošlogodišnje Kampanje na teritoriji Beograda pokazali su da je među anketiranim učesnicima bilo 30,1 odsto onih koji su uspešno ostavili pušenje i ostali nepušači nakon godinu dana od početka kampanje.

Slična je učestalost i lica koja nisu uspela da prestanu da puše, ali su značajno smanjili broj popušenih cigareta.

Među pušačima koji nisu uspeli da ostave duvan, najčešći razlozi su bili stresne situacije, prateći simptomi odvikavanja, nedostatak podrške i uticaj pušača iz bliže okoline, navodi se u saopštenju GZJZ Beograd.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2011. 17:44
proklete cigarete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online