Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 21.03.2011.
08:00
RTS A

Boje za tetoviranje mogu da budu otrovne!?

Pre nego što se odlučite da kožu zauvek ukrasite željenom slikom imajte na umu da u organizam možete uneti potencijalno toksične supstance. Stručnjaci ukazuju na to da boje za tetoviranje mogu sadržati materije čije dejstvo na zdravlje nije u potpunosti ispitano.

Tetovaže su danas deo popularne kulture
 

Nekada su se tetovaže mogle videti samo na žestokim momcima: mornarima, vojnicima ili motociklistima. Danas su deo popularne kulture i trajno oslikavanje tela nije neobično ni za jednu starosnu grupu.

Mnoge osobe koje se tetoviraju nisu svesne da se potencijalno toksične hemijske supstance ubrizgavaju ispod kože. S obzirom na to da su tetovaže "uspomena" za ceo život, mastilo može da prouzrokuje probleme sa srcem ili čak rak.

Neobična tetovaža vanzemaljca

Šefica laboratorije pri Hemijskoj agenciji za testiranje u Karlsrueu Eva-Maria Kac navodi da njen tim analizira veliki broj kozmetičkih proizvoda, ali i mastila za tetoviranje.

"Tokom 2010. godine testirali smo serije od 38 uzoraka boja, pri čemu smo izbor suzili na crvenu, žutu i narandžastu", precizirala je Eva-Maria Kac.

Neispitani sastojci pojedinih boja

Rezultati su šokantni. Trećina testiranih boja sadrži zabranjene supstance. Određene boje poznate kao azo-pigmenti same po sebi nisu toksične, ali hemikalije koje se oslobađaju tokom razlaganja pigmenta na čestice, mogu biti kancerogene.

Uspomena za ceo život

 

Najmanje jedna od pet osoba starija od 35 godina u Nemačkoj ima tetovažu. Prema rečima Viktora, vlasnika jednog studija za tetoviranje u Karlsrueu, boja mora da bude kao glatkasta smesa da bi delovala ispod kože.

"Mnoštvo boja može se videti samo kada je boja kvalitetna i kada je rana, to jest tetovaža zarasla", rekao je Viktor za nemački državni radio "Dojče vele". Viktor koristi električnu mašinicu koja, dok radi, zvuči slično kao zubarska bušilica.

Koža se buši iglom koja prodire oko jednog milimetra u spoljni deo kože - epidermis, i potom se ubacuje neratsvorljivo mastilo u sledeći sloj, dermis. Ćelije dermisa su relativno postojane, i zato će tetovaža manje ili više izbledela, biti vidljiva tokom celog život.

Osim toga, 50 odsto ispitanih uzoraka kao komponente je imalo hemikalije koje iako nisu bile izričito zabranjene, nisu bile namenjene da ih ljudi koriste.

Takve boje obično se koriste za tehničke proizvode - na primer na zidnim slikama.

"Problem koji je tu najveći je to što mi zapravo ne znamo kako te supstance reaguju kada se ubrizgaju u kožu", naglasila je Eva-Maria Kac.

Nemačka je jedna od nekoliko evropskih država u kojima uopšte postoji neka regulativa kada je reč o mastilima za tetoviranje. Ipak, i to je nedovoljno, smatra

Kacova.

Za sada u Nemačkoj postoji samo negativna lista na kojoj se nalaze neke zabranjene supstance što dovodi do toga da se upotrebljavaju razne materije koje nisu na spisku, za koje nema podataka o mogućim posledicama.

U zemljama koje nemaju ni takvu regulativu situacija je mnogo gora pa stručnjaci savetuju da pre nego što se odlučite na takav korak dobro proverite šta zauvek unosite u organizam.

Mnogo je neregulisanih pitanja poput pozitivne liste, to jest spiska supstanci koje su testirane i za koje je potvrđeno da su bezbedne.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 11:41
oduvek...
Subota 26.03.2011. 11:56
Ma jok, lekovite su i za dusu i za telo...samo da budemo "popularno kulturni"!
Nedelja 29.05.2011. 10:00
malo panike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online