Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.10.2010.
08:00
Vestionline A

Najbolji restoran na svetu zauvek zatvara svoja vrata

Od 2006. do danas katalonski restoran "El Bulli" nalazi se na prvom mestu najboljih na svetu, a njegov glavni šef Feran Adria važi za najboljeg kuvara na planeti. Utoliko je dramatičnije dočekana proletos vest da sledeće godine restoran zauvek zatvara vrata. Kulinarske džet-setere to podseća na vremena kada su Bitlsi najavili razlaz.

Najbolji restoran na svetu zatvara vrata
 

Onaj ko je jednom ručao u "El Bulliju", najboljem restoranu na planeti, smeštenom na pustoj obali Kosta Brave, udaljenom dva sata vožnje automobilom severno od Barselone prema francuskoj granici, može slobodno reći da je učinio jednu od nekoliko stvari koje se ne smeju propustiti pre smrti.

Tako barem tvrde gurmanski džet-seteri koji su spremni da prevrnu pola zemaljske kugle u potrazi za nezaboravnom večerom. A zbog kulinarskih kreacija šefa Ferana Adrije mnogi to zaista čine, dolazeći u "El Bulli".

"El Bulli" godišnje prima dva miliona zahteva za rezervaciju, ali u restoranu sa samo 50 mesta, tek 8.000 sretnika u sezoni zaista uspe da proba kreacije iz kulinarske laboratorije prvog kuvara sveta za 250 evra po osobi.

Od 2006., kada je razvikanom britanskom restoranu 'The Fat Duck' preoteo prvo mesto na listi najboljih u svetu, sve do danas nosi tu laskavu titulu. Utoliko je dramatičnije ovoga proleća dočekana vest da Adria uskoro zatvara restoran na dve godine, da bi potom usledila još tužnija: pri završetku sezone, sledeće godine, restoran zauvek zatvara vrata.

Ova vest podseća na vremena kada su Bitlsi najavili razlaz, napisao je ozbiljni londonski "Financial Times".

"Dosta je bilo", kaže Ferano. 'Za dve godine i restoran i ja ćemo napuniti pola veka, vreme je da krenemo u nešto novo.'

Ništa nije onakvo kako se čini, kaže on. Ideja je provocirati, iznenaditi i ugoditi, a sve je kombinovano s velikom dozom ironije, humora i željom da se impresionira gost. Idealni gost u njegov restoran ne dolazi da bi jeo, nego da bi doživeo nešto nesvakidašnje.

Smatraju ga mešavinom otkačenog umetnika i ludog naučnika. Majstor je ekstravagantnih jela poput nudla od guščjih jetara, kavijara od jabuke, zaleđene čokolade, pene s ukusom dima, stalno razbijajući predrasude o izgledu i ukusu hrane.

'Feran je Pikaso savremene kuhinje', kaže predsednik Međunarodne akademije za gastronomiju, Rafael Anson. 'Kao što je Pikaso kubizmom revolucionirao umetnost, tako je Ferano promenio istoriju gastronomije. U kuhinji je preokrenuo sva poznata pravila, uvodeći neverovatnu kreativnost i slobodu.'

A što se tiče El Bullea, on će ponovno biti otvoren 2014, ali ne kao restoran, nego kao neka vrsta think-thanka ili neprofitne organizacije, bez gostiju. Ferano to zamišlja kao grupu od 25 vrhunskih kulinara i tehničkog osoblja i nekoliko novinara koji će dnevno na internetu izveštavati o svom radu.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.10.2010. 00:30
oooooo bre.....pa gde posle da rucam :/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online