Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.02.2019.
03:30
republika.rs, Vestionline A

Zašto treba da jedete 3 jaja dnevno?

Zbog svog sastava jaja su često tema rasprava u kojima se traži odgovor da li su dobra za naš organizam.

pixabay.com
 

Svima je poznato da je doručak najvažniji obrok, a uglavnom se sastoji od raznih kaša (poput ovasa ili žita), palačinki ili jaja (često s nekim mesom poput kobasice).

I dok ih neki vole i jedu redovno, drugi su u štetnost jaja toliko sigurni da ih upoređuju štetnošću kutije cigareta. Možda ste i sami nekad čuli savet da 'pripazite koliko jaja jedete jer su prepuna kalorija i holesterola', što je neke verovatno i zbunilo, pogotovo ako su čuli da mnogi nutricionisti baš jaja zovu 'dijetalnom hranom'.

A koja je prava istina o njihovoj štetnosti, odnosno koristima?

Za početak recimo da na portalu stethnews.com ističu da su jaja 'najkaloričnija namirnica koja postoji' zbog čega poručuju da se ne treba držati preporuka od tri do četiri jaja nedeljno. Trebalo bi, piše stethnews.com, jesti dva do tri jaja dnevno, što bi nam poboljšalo zdravlje i donelo brojne zdravstvene koristi.

Neverovatno su hranjiva

Jeste li znali da su jaja, između ostalog, bogata i mineralima i vitaminima kao što su:

Vitamin A
Folna kiselina
Selen
Kalcijum
Fosfor
Cink
Vitamin B
Vitamin D

A što je najbolje, sve se ove hranjive materije u znatnoj količini nalaze u samo jednom jajetu koje sadrži svega 77 kalorija.

Odlična su za mozak

Jaja su bogata tzv. kolinom, vitaminom iz B grupe koji inače mozak koristi za proizvodnju molekula i ćelijskih membrana.

Dobra su za oči

Kako starimo stare nam i oči, što dovodi do slabljenja vida, a ponekad i nekih bolesti očiju. Neke hranjive materije to sprečavaju, pa čak i čuvaju vid zdravim, a dva od njih, antioksidansi lutein i zeaksantin se nalaze u jajetu.

Sadrže vredne proteine

Proteini su možda i najvažnije hranjive materije, jer se u telu ponašaju kao gradivne kocke.

Jedno jaje u proseku sadrži preko šest grama hranjivih materija među kojma su i idealne količine esencijalnih aminokiselina.

Čine nas dugovečnim

Jednom kada svojoj svakodnevnoj ishrani dodate tri jaja na dan, imaćete veće šanse za duži i zdraviji život. Dodatan razlog je što su bogata i E vitaminom za koji je dokazano da smanjuje šanse za oboljevanjem od nekih tumora i srčanih bolesti.

Zapravo, glavni razlog zašto je nekima sporno koliko je zdrava ova namirnica jeste holesterolkojim jaja obiluju.

Zato s portala stethnews.com poručuju i da holesterola postoje dva tipa - naša jetra dnevno proizvede barem 1000 mg holesterola, a jedno jaje ima svega 180 mg.

Dobra vest je da jetra proizvodi pomenuti holesterol baš kad jedemo hranu koja iga sadrži, a osim toga, napominju na stethnews.com, i jaja imaju dobrog holesterola (HDL) koji smanjuje rizik od nekih srčanih bolesti i udara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online