Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2018.
04:30
Vestionline A

Koliko dugo hrana može da stoji u frižideru, a da se ne pokvari

Ako volite da zamrzavate hranu ili da je čuvatr u frižideru, možda će vam dobro doći informacije o tome šta se može zamrznuti i koliko dugo, a da se kvalitet hrane ne dovede u pitanje. FoodSafety donosi savete o tome kako pravilno čuvati hranu u frižideru i zamrzivaču. Objavljene su smernice za skladištenje hrane tako da se spreči prerano kvarenje. Možda će vas iznenaditi koliko neke namirnice mogu da ostanu u frižideru, a da ne budu sumnjivog kvaliteta.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ostavljate li otvoreno pakovanje viršli u frižideru, a ne znate koliko dugo mogu da stoje? Stavljate li različite salate s testeninom u frižider ili čak u zamrzivač? 

Pa krenimo... 

1. Salate od tunjevine, s jajima ili testeninom 

Ove salate odlične su hladne, ali ih u frižideru nemojte držati duže od 3 do 5 dana. Nemojte ih zamrzavati. 

2. Otvoreno pakovanje viršli 

U frižideru može stajati do nedelju dana, a može se i zamrznuti. Zamrznute viršle u zamrzivaču mogu "izdržati" do dva meseca. 

3. Neotvoreno pakovanje viršli 

Ako ste kupili pakovanje viršli i samo ga odložili u frižider bez otvaranja, na taj način možete ih čuvati dve nedelje, a u zamrzivaču jednako kao i otvoreni paket - do dva meseca. 

4. Narezana salama 

Mesne delikatese, salame koje nisu u originalnom pakovanju već su otvorene možete držati u frižideru tri do pet dana. Možete ih i zamrznuti i tako čuvati do dva meseca. 

5. Neotvoreno pakovanje salama 

U frižideru će "izdržati" do dve nedelje, a u zamrzivaču, kao i otvoreni paket, do dva meseca. 

6. Slanina 

Jednu nedelju možete držati slaninu u frižideru, prema SafetyFood portalu. Ako niste sigurni hoćete li je pojesti u tom razdoblju, možete je zamrznuti i tako čuvati mesec dana. 

7. Sirove kobasice 

Preporuka je da ih odmah pripremite za jelo, a najkasnije u roku od dva dana. U zamrzivaču ih možete čuvati do dva meseca. 

8. Mleveno meso 

Mleveno meso, bez obzira o kojoj je vrsti mesa reč, takođe brzo pripremite jer u frižideru može stajati do dva dana pre nego što njegov kvalitet postane sumnjiv. Ako niste sigurni hoćete li stići da ga pripremite u tako kratkom roku, zamrznite ga jer ga tako možete čuvati od 3 do 4 meseca. 

9. Odresci 

Sveži odresci u frižideru mogu "stajati" tri do pet dana, a ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do godinu dana da budu dobri za konzumaciju. 

10. Piletina ili ćuretina 

Celo pile ili ćurku čuvajte u frižideru do dva dana, nakon toga će kvalitet mesa postati sumnjiv. Možete ga zamrznuti i tako mu produžiti rok upotrebe i do godinu dana. Ako zamrzavate isečene delove, poput bataka, karabatka, krilca, u zamrzivaču ih možete držati do 9 meseci pre upotrebe. 

11. Supe 

Bez obzira na to da li je u njima testenina ili meso ili oboje, supe nemojte jesti nakon što su u frižideru stajale duže od 4 dana, piše superžena.rs. Ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 meseca. Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa 

12. Pečeno meso 

Ostalo vam je od ručka ili večere? Pečeno meso možete čuvati u frižideru do 4 dana, a u zamrzivaču do 6 meseci. 

13. Ostaci pohovanog, pečenog ili prženog mesa 

Ako vam je ova vrsta obroka ostala nakon što su svi ukućani jeli, stavitega u frižider i pojedite u roku od 4 dana. Ako ćete ga zamrznuti, imate rok od 4 meseca da ga pojedete pre nego što kvalitet postane sumnjiv. 

14. Pica 

Ako ste među onima koji picu mogu jesti i nakon što se ohladi, u frižideru je možete čuvati do 4 dana, a u zamrzivaču do 2 meseca. 

pixabay.com
 

15. Jaja 

Sveža jaja možete čuvati u frižideru do 5 nedelja, a cela nemojte ni pokušavati da zamrznete. Ako baš morate, ulupajte sva jaja zajedno i tako ih zamrznite. 

16. Kuvana jaja 

Tvrdo kuvana jaja najčešće ostanu u frižideru danima nakon Uskrsa. Možete ih čuvati bez rizika za zdravlje nedelju dana, ali ih nemojte zamrzavati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online