Ponedeljak 1. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.06.2016.
06:30
Vestionline A

Ove namirnice što pre izbacite iz ishrane!

Sigurno ste znali kako "pet otrova" deluje na naš organizam i koliko mogu biti opasni ukoliko ih konzumiramo svaki dan. Ipak, za njihovo korišćenje nemamo izgovor, pa je najbolje da ih odmah izbacimo iz upotrebe.

Instagram
Jeste ukusnije sa njima, ali " 5 belih smrti" nose velike rizike

Beli pirinač, rafinirane soli, pasterizovano kravlje mleko, rafinirani šećer i belo brašno su pet belih otrova, jer sadrže vrlo malo hranljivih materija, proteina i vitamina. Ako konzumiramo ovih 5 proizvoda svaki dan, povećaćemo rizik od hipertenzije, dijabetesa i drugih bolesti.

Da li ste znali da ljudi koji jedu beli pirinač 5 puta nedeljno, povećavaju do 17% rizik od dobijanja dijabetesa? Ovo je samo jedan primer koliko ovi proizvodi mogu biti opasni i štetni.

Belo brašno: je skoro čist skrob i sadrži samo malu količinu hranljivih sastojaka originalnog zrna. Dodatni hemijski tretmani dovode do formiranja zrna proizvoda pod nazivom aloksan, koji se koristi u industriji za proizvodnju šećerne bolesti koji medicinski stručnjaci koriste u istraživanjima kod zdravih miševa. Aloksan dijabetes prouzrokuje ogromne količine slobodnih radikala u beta ćelijama pankreasa, koje ih uništavaju.

Beli šećer: se ne može smatrati hranom, već kao čisto hemijska supstanca, koja je ekstrakovana iz biljnih izvora kao što su šećerna trska ili repa. 

Kravlje mleko: Proces pasterizacije može pomoći da mleko ima duži rok trajanja, ali su troškovi toga jako visoki. Tim procesom uklanjaju se vredni enzimi, vitamini A, C, B6 i B12. Pasterizacija ubija korisne bakterije koje mogu da se nađu u sirovom mleku.

Beli pirinač: može značajno da utiče na nivo šećera u krvi, što je rizik za dobijanje dijabetesa. Preradom belog pirinča uklanja se gornji sloj i klica, i u osnovi ostaje samo deo koji se sastoji uglavnom od skroba.

Rafinisana so: Ovaj proizvod povećava rizik od nekih kardiovaskularnih problema. Rafinisana so ima svoj deo štetnih nuspojava za one koji je koriste previše. Dok kuhinjska so ima jod, što je potrebno za naše zdravlje, mnogi obrađuju hranu koja u sebi ne sadrži jod. Fluor je još jedan dodatak uključen u rafinerijskom procesu soli koji može da bude loš za nas kada ga konzumiramo previše, a kao posledica javlja se visok krvni pritisak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online