Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.03.2016.
04:30
Vestionline A

6 razloga zašto su slanina i kobasica savršena kombinacija

Uprkos brojnim spekulacijama da mesne prerađevine nisu dobre po zdravlje, otkrivamo 6 razloga da odmah navalite na slaninicu i kobasice.

pixabay.com
Malo slaninice, malo kobasice, savršeno zdravlje

Prema studiji NatCen Social Research, 29 procenata ljudi je smanjili unos mesnih namirnica zbog brojnih spekulacija o štetnosti crvenog mesa i povezanosti sa nastankom raznih vrsta kancera.

Međutim, poslednji podaci koji su izloženi javnosti obradovaće sve ljubitelje dobrog zalogaja.

Visok procenat proteina

Kobasice sadrže 11 grama proteina koji grade mišiće, pa su veoma pogodne ukoliko radite na masi. U jednom parčetu slanine ima čak 10 grama proteina, a za kvalitetnu izgradnju mišića potrebno vam je 1,6 grama proteina po kilogramu telesne težine, što znači da će dva režnja slanine pokriti 28 procenata vaših dnevnih potreba.

Slanina pomaže u topljenju masti

Naučnici sa Univerziteta Kjoto su otkrili da je slanina odličan izvor hormonskog koenzima Q1 koji pojačava rad metabolizma kada se kombinuje sa oštrim treningom. Studija je otkrila da šest režnjeva slanine jedan sat pre fizičke aktivnost delotvorno topi nagomilane masti.

Smanjuje krvni pritisak

Obrađena svinjetina je puna masti, ali na sreću po vas na dobar način. U stvari, polovina masti u slanini su mononezasićenog porekla, navodi se u istraživanju magazina American Journal of Clinical Nutrition. Ova vrsta masti pomaže u redukovanju krvnog pritiska i smanjivanju rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

U borbi protiv bolesti

Svinjsko meso koje je prošlo neki vid obrade sadrži velike količine selena, a upravo je ovaj mikronutrijent ključna komponenta za normalan rad tiroidne žlezde i jačanje imunološkog sistema. Sa 100 grama slanine kombinujte sočivo i dobićete neophodne dnevne doze zdravih sastojaka.

Dozvoljava malo više alkohola

Kobasice i slanina su puni fosfora što je sjajna vest za sve one koji su popili neku čašicu više, a pre svega zbog činjenice da fosfor održava i poboljšava rad jetre. Zato tokom mamurluka uzmite jedno parče slanine viška i to će pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Lepši izgled

Obe ove namirnice sadrže 40 procenata dnevnih potreba nijacina (vitamin B3) koji je izuzetno važan za zdravlje kože, kose i očiju. Uz to, nijacin je dobar saveznik u borbi protiv depresije, pa verovali ili ne, kobasice i slanina mogu da vas učine sretnijim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online