Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.06.2015.
04:30
Tanjug A

Srpska "kleka" svetsko piće

Najkvalitetnija rakija klekovača, koja se generacijama proizvodila u Bajinoj Bašti, služena je na najvažnijim svečanostima širom stare Jugoslavije, a danas, u obnovljenoj Zemljoradničkoj zadruzi, strani turisti degustiraju to tradicionalno piće Srbije.

wikipedia.org/Petar Milošević
Tradicionalno srpsko piće: Kleka

Zemljoradnička zadruga "Bajina Bašta", koja je spravljala klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice bivših radnika, tradicija proizvodnje te rakije nije prekinuta.

Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se to piće proizvodi.

Nakon odlaska u stečaj zemljoradničke zadruge, sadašnji direktor "BB klekovača" Milomir Jovanović, sa četvoricom svojih kolega, odlučio je da nastavi proizvodnju čuvene bajinobaštanske rakije klekovavče, i krenuo je u privatan biznis.

- Nastavili smo da radimo, nismo mogli da podnesemo da se ugasi, pored svega što je ugušeno od delatnosti prethodne firme. Mnogo je rada uloženo da se proizvodnja dovede u ovo stanje - kazao je Jovanović.

Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u tom kraju, rakija od venje, uspešno je nastavljena, a pored nje prave se i druge voćne rakije, od šljive, dunje, kajsije i kruške.

- Pored toga spravljamo i rakiju travaricu, aromatizovanu maceratom 16 vrsta lekovitih trava. Ona bi trebala da izađe kao prvi sledeći proizvod tržišta za tridesetak dana - najavio je Jovanović.

Proizvodnja i degustacija klekovače posebno je zanimljiva turistima kojima su vrata te destilerije širom otvorena.

- Došli smo da probamo klekovaču, jer ovakvu rakiju u Sloveniji nemamo - pričaju turisti iz Slovenske Bistrice.

Njena proizvodnja se zasniva se tradiciji, kao i na uvođenju novih tehnologija, a najvažnije je kvalitetno voće.

- Jedina tajna kvaliteta ove rakije je da se neguje, čuva i da odleži u burićima. Sve što se duže čuva i što je starija, to je bolja - kaže podrumar destilerije Filip Živanović.

Bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, a i tamo, kažu, postoji interesovanje za nju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.07.2015. 13:29
Бриши бриши коментаре али не можеш да сакријеш ИСТИНУ .Истина је изашла на видело и народ Србије сада види да је преварен са демократијом.ДОС је обећавао да се само скине СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ одмах живот као у рају .Вучић исто само обећава .Сви политичари после 5. октобра су плаћеници Вашингтона и Брисела ."Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online