Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
05:30
Tanjug A

Mi pravimo kačkavalj po staroj recepturi

Mlekarska škola "Dr. Obren Pejić" iz Pirota u svom sastavu ima najveći pogon za proizvodnju pirotskog kačkavalja po vekovima staroj recepturi, a tajna proizvodnje se prenosi na nove generacije đaka koji dominiraju na gotovo svim takmičenjima iz oblasti prerade mleka, ali i u drugim disciplinama

Tanjug
Ovde se pravi pirotski kačkavalj

- Dnevno prerađujemo oko pet tona mleka i oko 90 procenata naše proizvodnje ide na tradicionalni pirotski kačkavalj. Dnevno se proizvede od 400 do 500 kilograma kačkavalja, a trenutno na lageru imamo pedesetak tona zrelog kačkavalja koji je spreman za prodaju- kaže Tanjugu profesor Saša Petrović.

Tanjug

Samo je jedan - pirotski kačkavalj

Pirotski kačkavalj od marta prošle godine ima zaštićeno geografsko poreklo.

Stavljanje etikete "pirotski kačkavalj" moguće je samo na proizvod koji je proizveden od mleka sa Stare planine i iz pirotskog kraja, što ranije nije bio slučaj pa su nesavesni trgovci na proizvode sumnjivog kvaliteta stavljali etikete da je reč o pirotskom kačkavalju kako bi na taj način poboljšali prodaju.

Mleko se otkupljuje, dodao je, mahom od proizvođača iz pirotske opštine i sa Stare planine i njenih obronaka tako da ima izuzetno kvalitetnu sirovinu za dobijanje ovog tradicionalnog proizvoda.

On dodaje da se u ovoj školi pirotski kačkavalj pravi po viševekovnoj recepturi.

- Trudimo se da pored svih standarda koje uvodimo poput ISO 22000 i HACCP zadržimo tradicionalnu recepturu i način izrade tako da tradiciju pokušavamo da spojimo sa novim trendovima, zahtevima EU i zemalja u okruženju-priča Petrović.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme ima izuzetno veliki broj ponuda za izvoz pirotskog kačkavalja u inostranstvo, ali zbog problema oko dobijanja dozvole za izvoz još uvek ne može da zaživi.

Dodaje da je na domaćem tržištu proizvod prepoznatljiv i jedan je od najboljih kačkavalja na tržištu, ali da u poslednje vreme imaju problema sa plasmanom, jer se pojavljuje puno proizvodasa niskim cenama koji se nazivaju kačkavaljem, a to po fazi zrenja ne bi smeli ili su po kvalitetu daleko ispod pirotskog kačkavalja.

Zbog izuzetno kvalitetnog mleka od koga se pravi pirotski kačkavalj, taj proizvod nema problema sa aflatoksinima i drugim neželjenim sastojcima kojih ima u mleku niskog kvaliteta.

- Mleko nabavljamo mahom od malih proizvođača, pa je to mleko izuzetnog kvaliteta zbog čega nemamo problema sa aflatoksinima koji se javljaju u mleku koje potiče sa farmi i većih gazdinstava- kaže Petrović.

Jedna od učenica Mlekarske škole, sa smera prerađivač mleka, Dijana Mitrović, kaže Tanjugu da je od profesora naučila kako se pravi tradicionalni pirotski kačkavalj.

- Profesori su nas naučili kako se pravi kačkavalj po staroj recepturi i nije nam uopšte teško da ga pravimo- kaže Mitrovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online