Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.04.2010.
16:47
Tanjug A

Srpski kuvari vicešampioni u Istanbulu

Srpski kuvari su, na proteklom osmom Međunarodnom gastronomskom festivalu u Istanbulu osvojili drugo mesto i srebrni pehar u kategoriji "Grand Prix - crna kutija" i tako uvrstili našu nacionalnu kuhinju u sam vrh svetskih kuhinjama.

Srpski kuvarski tim


Istanbul je krajem marta bio gastronomski centar sveta, sa bezmalo 2.000 takmičara iz više od 25 zemalja koji su se borili za najviše nagrade u različitim disciplinama.


U ukupnom plasmanu, u ekipnom takmičenju, našem timu izmaklo je prvo mesto tek za nekoliko bodova, a zlatni pehar je otišao u ruke domaćina gastronomskog festivala - kulinarskog tima Turske, rekao je predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Uroš Urošević koji je predvodio naš tim. .


Nacionalni kulinarski tim Srbije su sačinjavali članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije Zoran Veljković , Aleksandar Kolović, Slobodan Zorić, Nemanja Stamenković I Zoran Radović (poslastičar), a predvodio ih je Urošević.

Naši gastronomi u individualnim kategorijama su bili vrlo uspešni i osvojili su više nagrada. Aleksandar Kolović je dobio dve srebrne medalje ( jednu za moderno i jednu za gurmansko jelo ), a Nemanja Stamenković dve srebrne medalje (jednu za jelo od jagnjetine i drugu za jelo od testenine) dok je za figuru od marcipana osvojio četvrto mesto.


Slobodan Zorić je za jelo od pirinča i moderno jelo takođe dobio još dve srebrne medalje.

Školjka od tri vrste cokolade, napunjena kremom od lesnika i vanile, sa biserom od šećera

Da Srbija ima kuhinju koja prija svačijem ukusu, dokazao je Zoran Veljković, koji je međunarodnim sudijama sa različitih kontinenata u kategoriji etničkih jela, pripremio alaski paprikaš od rečne ribe i ubedljivo osvojio prvo mesto i zlatnu medalju, ispred kolega iz Grčke I Hrvatske, dok je u kategoriji azijske kuhinje osvojio srebro.


Školjka od tri vrste čokolade, napunjena kremom od lešnika I kremom od vanile, sa biserom od šećera, koju je za 30 minuta pripremio Zoran Radović, proglašena je za najbolju poslasticu u kategoriji restoranski desert.


Pored reprezentacije Srbije na takmičenju u Instanbulu su učestvovale kulinarske ekipe iz Velike Britanije, Kanade, SAD, Egipta, Australije, Rusije, Azerbejdžana, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kipra, Grčke, Izraela, Koreje, Bugarske, Indije, Litvanije, Mongolije i još nekoliko drugih zemalja.


Tokom četiri dana takmičenja, izložbe i različite prezentacije posetilo je više od 5.000 gostiju, dok se sa tribina, sa kojih se posmatraju takmičenja u živim nastupima, neprekidno moglo čuti skandiranje I bodrenje, ispričao je Urošević.


Kulinarska federacija Srbije I Asocijacija šefova kuvara Srbije, već pet godina se odazivaju domaćinima ovog gastronomskog događaja u Turskoj, ali ovo je do sada najbolji postignuti rezultat naših kuvara na toj vrsti međunarodnog takmičenja.


Urošević je rekao da će srpski kuvari tokom tekućeg meseca učestvovati i na međunarodnom kulinarskom festivalu - "Biser mora" koji će se održati na hrvatskom ostrvu Braču.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online