Nedelja 11.04.2010.
16:47
Tanjug

Srpski kuvari vicešampioni u Istanbulu

Srpski kuvarski tim


Istanbul je krajem marta bio gastronomski centar sveta, sa bezmalo 2.000 takmičara iz više od 25 zemalja koji su se borili za najviše nagrade u različitim disciplinama.


U ukupnom plasmanu, u ekipnom takmičenju, našem timu izmaklo je prvo mesto tek za nekoliko bodova, a zlatni pehar je otišao u ruke domaćina gastronomskog festivala - kulinarskog tima Turske, rekao je predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Uroš Urošević koji je predvodio naš tim. .


Nacionalni kulinarski tim Srbije su sačinjavali članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije Zoran Veljković , Aleksandar Kolović, Slobodan Zorić, Nemanja Stamenković I Zoran Radović (poslastičar), a predvodio ih je Urošević.

Naši gastronomi u individualnim kategorijama su bili vrlo uspešni i osvojili su više nagrada. Aleksandar Kolović je dobio dve srebrne medalje ( jednu za moderno i jednu za gurmansko jelo ), a Nemanja Stamenković dve srebrne medalje (jednu za jelo od jagnjetine i drugu za jelo od testenine) dok je za figuru od marcipana osvojio četvrto mesto.


Slobodan Zorić je za jelo od pirinča i moderno jelo takođe dobio još dve srebrne medalje.

Školjka od tri vrste cokolade, napunjena kremom od lesnika i vanile, sa biserom od šećera

Da Srbija ima kuhinju koja prija svačijem ukusu, dokazao je Zoran Veljković, koji je međunarodnim sudijama sa različitih kontinenata u kategoriji etničkih jela, pripremio alaski paprikaš od rečne ribe i ubedljivo osvojio prvo mesto i zlatnu medalju, ispred kolega iz Grčke I Hrvatske, dok je u kategoriji azijske kuhinje osvojio srebro.


Školjka od tri vrste čokolade, napunjena kremom od lešnika I kremom od vanile, sa biserom od šećera, koju je za 30 minuta pripremio Zoran Radović, proglašena je za najbolju poslasticu u kategoriji restoranski desert.


Pored reprezentacije Srbije na takmičenju u Instanbulu su učestvovale kulinarske ekipe iz Velike Britanije, Kanade, SAD, Egipta, Australije, Rusije, Azerbejdžana, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kipra, Grčke, Izraela, Koreje, Bugarske, Indije, Litvanije, Mongolije i još nekoliko drugih zemalja.


Tokom četiri dana takmičenja, izložbe i različite prezentacije posetilo je više od 5.000 gostiju, dok se sa tribina, sa kojih se posmatraju takmičenja u živim nastupima, neprekidno moglo čuti skandiranje I bodrenje, ispričao je Urošević.


Kulinarska federacija Srbije I Asocijacija šefova kuvara Srbije, već pet godina se odazivaju domaćinima ovog gastronomskog događaja u Turskoj, ali ovo je do sada najbolji postignuti rezultat naših kuvara na toj vrsti međunarodnog takmičenja.


Urošević je rekao da će srpski kuvari tokom tekućeg meseca učestvovati i na međunarodnom kulinarskom festivalu - "Biser mora" koji će se održati na hrvatskom ostrvu Braču.

2024 © - Vesti online