Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 20.09.2014.
08:00
tportal.hr A

Iznenađujuće prednosti svinjske masti

Svinjska mast namazana na hleb obeležila je mnoga detinjstva, a potom je prognana iz kuhinje pod izgovorom da je loša po zdravlje. Međutim, posle decenija izgnanstva ona se vraća i sve više je na ceni. Predstavljamo vam njene loše i dobre strane, savete kako da izaberete kvalitetnu ili je napravite kod kuće.

Mast, hleb i luk: Starinska poslastica pored koje niko nije bio gladan
 

Svaka namirnica ima određene nutritivne prednosti i određene nedostatke, pa isto važi i za svinjsku i biljne masti.

"Na primer, svinjska mast sadrži korisne masnoće i vitamine rastvorljive u masnoći, ali s druge strane zabrinjava nivo holesterola i zasićenih masti, koji su u biljnim uljima manje prisutni. Zato, i svinjska mast i biljna ulja čine poželjni deo uravnotežene ishrane, ali zbog visoke energetske vrednosti, u njima treba uživati umereno", objašnjava nutricionista.

Svinjska mast je oduvek bila cenjena u kulinarstvu jer ima višu tačku dimljenja od drugih masti, zbog čega se na njoj hrana kraće prži, a ukus i tekstura jela su bogatiji. Zato je odličan izbor za pripremu peciva i delikatesa od dizanog testa jer će dati nežnu i hrskavu koru, za razliku od maslaca koji se može rastopiti u testu, a konačni proizvod će biti gnjecav. 

Osim u pripremi, svi nostalgičari mogu uživaju u delikatesu koje su spremale bake, a to je kriška hleba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta belim lukom i alevom paprikom. I u svemu tome treba da uživamo umereno.

Svinjska mast i zdravlje organizma

Do sada je poznato da je za zdravlje srca i krvnih sudova važnija vrsta masti nego količina koju unosimo. Zbog sadržaja zasićenih masnoća i holesterola, veruje se da svinjska mast može da doprinese riziku od bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, biljna ulja, poput hvaljenog ekstra devičanskog maslinovog ulja, krasi povoljan profil masnih kiselina koji čuva naše srce. I tako se i u ovom slučaju vraćamo na najvažniju smernicu u ishrani - važno je biti umeren i hraniti se raznoliko.

Maslinovo ulje vs svinjska mast

Deljenje namirnica na dobre i loše sasvim je nepotrebno, naglašavaju nutricionisti. Česta greška u pripremi hrane je upotreba maslinovog ulja u prčenju ili pečenju. Stvar je u tome što ono ne podnosi dobro termičku obradu. Tačka dimljenja maslinovog ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E, koji čuvaju ulje od kvarenja.

Kakvu svinjsku mast odabrati

Nije svejedno hoćete li kuvati na industrijskoj ili takozvanoj domaćoj masti. Domaća mast dobija se topljenjem svežeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja. Njen kvalitet zavisi od dela sala koje se topi, a najviše od vrste svinje kao i od toga kako je hranjena. Jasno je da će svinja koja jede prirodnu hranu i živi na poluotvorenom prostoru dati znatno kvalitetniju mast nego ona hranjena stočnom hranom i čija je mast industrijski tretirana.

Kao i svu industrijsku prerađenu hranu, ovakvu mast je bolje izbegavati i birati kvalitetnu mast od domaćih, lokalnih proizvođača. Uostalom, kada se govori o prednostima svinjske masti u kuhinji, misli se upravo na tu kvalitetnu mast.

Napravite sami svinjsku mast

Prvo što ćete zaključiti iz svih saveta jest koliko je važno nabaviti masno tkivo zdrave svinje, a to ćete najlakše uraditi ako se raspitate kod prijatelja i članova porodice koji žive na sleu. Vreme svinjokolja tradicionalno će biti u novembru, pa imate dovoljno vreme da se raspitate.

Za početak možete napraviti svinjsku mast od kilogram i po masnog tkiva. Nasecite ga na sitnije komade i dodatno usitnite u multipraktiku. Komade masti pokušajte da dirate što manje rukama jer će se otapati od topline dodira. Sve komadiće stavite u veći lonac i dodajte čašu vode. Vatra neka bude skoro pa najslabije jačine. Zavisno do toga koliko ste usitnili komade, biće potrebno i do tri sata da se mast otopi. Tvrđe komade koji će isplivati uklonite kašikom ili špatulom. Te čvarke možete malo posoliti i pojesti.

Pošto su se svi komadići otopili procedite mast u posudu koja trpi visoke temperature, a zatim prespite u teglu. Ako ćete svinjsku mast držati u frižideru, onda je potrošite za tri meseca, a deo možete i zamrznuti i čuvati godinu dana.

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 10:43
neverovatno!!! od 80-tih se svinjska mast stavlja na crnu listu, kao i gomila druge hrane, a umesto toga se nude i hvale "food-like products" (proizvodi koji liče na hranu)....sada se otkriva da su nas 30 godina lagali....ne verujem ničemu što dolazi sa Zapada. Bukvalno ničemu!!!!
Subota 20.09.2014. 09:07
Otkrili da je zdravija od margarina, koji polako dolazi na crnu listu...
Subota 20.09.2014. 13:24
svinjska mast je bila deo naseg detinstva jer smo bili sirotinja a i sad nista bolje ne zivimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online