Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Sreda 14.05.2014.
20:00
dobrahrana.jutarnji.hr A

Kakvu so koristite? Nije svejedno!

Bila je platežno sredstvo u Etiopiji sve do 20. veka. U srednjem veku bila je toliko skupa da su je nazivali belim zlatom. Svako ko se razbacuje ovim malim kristalima samo pokazuje svoje neznanje o cenjenom začinu koji ljudska vrsta koristi stolećima. Danas postoji nekoliko vrsta soli, a sve popularnije su i aromatizovane varijante. Predstavljamo vam pet vrsta.

Danas postoji nekoliko vrsta soli, a sve popularnije su i aromatizovane varijante
 

Kristalizovana morska so se obavezni dodaje svakom jelu na kraju njegove pripreme, od Portugalije do Grčke. Tekstura može biti finija i grublja, a prednost joj je što se vrlo brzo sjedinjuje s jelom. Boja varira u zavisnosti od toga koji minerali dominiraju pa će tako ona bogata gvožđem imati blago crvenkastu boju. Takođe, kad govorimo o priridnim nečistoćama koje su sastavni deo strukture soli, one joj, zavisno od vrste, mogu dati slatkast, a ponekad i gorkast ukus.

 

Morska so u ljuspicama odlično će se slagati s povrćem pripremljenim na pari i školjkama. Stavlja se isključivo kad je hrana gotova, a na dodir je meka i lagano se lomi pod prstima.

Dimljena so je poseban dodatak pogotovo kad govorimo o jelima s roštilja. Kristali soli koji su se dimili pokraj otvorene vatre savršeno će se složiti s izadšnijim povrćem poput krompira, ali će se odlično snaći i kao sastojak marinade.

Sasvim sigurno se i do vas već preneo dobar glas o himalajskoj soli. Naime, radi se o najsavršenijoj strukturi. Najčišća so, koja poseduje minerale sastava istovetnog onome u ljudskom telu. Iz takve strukture, ljudsko telo vrlo jednostavno može apsorbovati vredne minerale i elemente u tragovima. Nećete pogrešiti ako je koristite sa svinjetinom ili morskim plodovima.

Cvet soli ili kako ga još popularno vole nazivati - kavijarom soli. To je ujedno najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli s povećanom koncentracijom prirodnog joda, kalcijuma i magnezijuma. Za one koji još nisu imali prilike da je upoznaju, radi se o tankom sloju kristala koji se skuplja sa same površine bazena u solanama i najcenjenija je vrsta soli.

Stavlja se u jelo neposredno pre posluživanja. Daje savršen ukus slanoće i topi se pod nepcem.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.06.2014. 10:36
U.S. National Debt Clock : Real Time
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online