Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.01.2013.
08:00
24sata.hr, Vestionline A

Najgore namirnice u frižideru!

Margarin, dresing za salatu, majonez, punomasni mlečni proizvodi kao i razne salame ali i viršle najbolje je potpuno odstraniti iz frižidera da nas ne "mame", tvrdi nutricionistkinja Ilejn Magi.

Magi je za WebMD sastavila spisak najnezdravijih namirnica.

Mnogima je sendvič nezamisliv bez majoneza: Te masnoće se talože na krvne sudove, a kilogrami tako lako "lepe"
 

MAJONEZ
Jedete li često ovaj sos, jasno vam je zbog čega se masnoće talože na vaše krvne sudove, a kilogrami tako lako "lepe". Istina je da majonez nije obavezno loš ako njegov unos ograničite na dve kašičice, koje sadrže oko 60 kalorija i 6,7 grama masnoće. Ako ste veliki ljubitelj majoneza i u jednom obroku pojedete i do četvrtine šoljice time ćete uneti 360 kalorija i 40 grama masnoće. Umesto majoneza birajte manje masne soseve i namaze, poput senfa, rena ili sirnog namaza.

VOĆNI I GAZIRANI SOKOVI
Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže veštačke zaslađivače najveći su neprijatelji vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrednost te su samo "prazne kalorije". Obična voda najbolja je za hidrataciju celog organizma, a birate li već pića s ukusima tada sami napravite zeleni ili crni čaj. U takvo piće stavite meda i limuna pa ga čuvajte u staklenoj flaši, a dobićete ukusno i zdravo piće prepuno antioksidansa.

MESNE PRERAĐEVINE
Salame, suhomesnate kobasice, viršle i paštete obično se prave od mesa najnižeg

Uh, ko ovo ne voli? Ali...

kvaliteta, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga sadrže i velike količine soli zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog pritiska, a ne preporučuje da se jedu češće od jednom nedeljno.

Brojne studije su pokazale kako preveliki unos prerađenog mesa doprinosi učestalosti nastanka raka debelog creva, jednog od najraširenijih karcinoma.

PUNOMASNI MLEČNI PROIZVODI
Namirnice poput punomasnog mleka, pavlake i maslaca imaju mnoštvo dobrih sastojaka poput proteina, kalcijuma, B vitamina i riboflavina. Problem je u tome što sadrže i obilje masnoća, pa ako ih svakodnevno unosimo postoji rizik od povećanog nivoa holesterola. Na primer, ako pijemo pola litre punomasnog mleka svaki dan, na kraju nedelje unećemo preko 2000 kalorija, 105 grama masnoća, a od toga oko 60 grama zasićenih masnoća i 315 miligrama holesterola. Zbog toga je uvek bolje izabrati obrane mlečne proizvode koji sadrže zdrave sastojke, ali i manje opasnih masnoća.

KREMASTI DRESING ZA SALATU
Sosevi za salate odličan su dodatak koji ih u trenutku pretvaraju u ukusno glavno jelo, ali jedno uobičajeno serviranje sadrži oko 120 kalorija, 12 grama masnoća i 380 miligrama soli. Zbog toga ih je najbolje izbegavati te uživati u njima isključivo ako jedete napolju, kaže Magi, koja preporučuje "tradicionalne" dresinge - suncokretovo, maslinovo ili bundevino ulje.

Kremasti sosovi za salatu ili meso - previše masnoće

Kao najzdravije začine za salatu "nudi" vinsko i jabukovo sirće ili limunov sok.

MARGARIN I NJEGOVI DERIVATI
Margarin sadrži veliku količinu masnih kiselina jer nastaje kao emulzija biljnih ulja i vode te je dokazano da njegovo redovno korišćenje u ishrani povećava rizik od oboljenja srca te krvnih sudova. Margarin povećava nivoe ukupnog holesterola te smanjuje nivoe onog dobrog, ali i deluje loše na imunitet. Tvrdi margarin sadrži između 19 i 38 posto transmasnih kiselina, a već u jednoj kašičici se nalazi oko 100 kalorija i 11 grama masnoća.

"Uvek radije izaberite puter nego margarin" kaže Magi.

SMRZNUTI POMFRIT
Ova verzija krompira posebno je draga najmlađima, a ljudi ga često kupuju jer je cena skoro ista kao i onog sirovog, a ovaj je već pripremljen. Ipak, smrznuti krompir nikako nije dobar za zdravlje jer sadrži velike količine soli i konzervansa. Mala porcija od 85 grama krompira sadrži oko 11 grama masti, oko 3 grama zasićenih masnih kiselina, 390 do 540 miligrama natrijuma i oko 190 kalorija. Preporučuje se da jedete pečeni krompir ili najbolje onaj pečen u ljusci, savetuju nutricionisti.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 10:21
"Ipak, smrznuti krompir nikako nije dobar za zdravlje jer sadrži velike količine soli i konzervansa." Odakle vam ideja da je smrznuti krompir vec posoljen?! To nije tacno! Drugo, smrznuto povrce ne sadrzi nikakve konzervanse. Nemojte dezinformisati citaoce, nije lepo, a ujedno pokazujete i katastrofalno nepoznavanje onoga o cemu pisete (odnosno, prenosite iz drugih medija).
Četvrtak 31.01.2013. 17:03
од маргарина беже и мрави ... па сад ви једите ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online