Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2012.
08:00
Vestionline A

Jela koja i vrhunskim kuvarima zadaju muke

Kuvanje je poput čarolije, posebno kada gledamo vrhunske kuvare kod kojih sve izgleda tako lako. Međutim, i oni imaju loše dane i listu poslova koje bi najradije izbegli jer su zahtevni i teški, bez obzira na iskustvo i znanje. Ove namirnice muče i njih!

Kada treba da pripreme neku od ovih namirnica diže im se kosa na glavi
 

Pačji batak - Iako se ne čini kao neko zahtevno meso za pripremu, pečenje pačjeg batka prava je tortura za kuvare. Razlog je što kožica mora biti zlatkaste boje i hrskava, a kada mast s bataka počne da se otapa u vručem tiganju, jako prska i kuvar trpi sitne opekotine.

Prženi rakovi - Prženi rakovi jedna su od omiljenih poslastica u Americi, a i kuvari sami vole hrskavu koricu s ukusnim mesom. Međutim, priprema je jednako bolna kao i u slučaju pačjeg batka. Dok se rak prži u vrelom ulju, njegove iznutrice se rasprsnu zbog temperature i po kuvaru opet prskaju vrele kapljice ulja. Svemu tome prethodi ubijanje raka da bi se uopštee mogao pržiti.

Čišćenje ribe - U nekim zemljama postoje vrste velikih riba u koje se zavuku gliste. Dužnost je kuvara da ribu očisti i filetira, ali i dobro pripazi da gostu na tanjir odjednom ne isplazi glista.

Pečena crvena paprika - Lepa crvena paprika ima dug put dok ne postane ukusna i pečena. Ni jednom kuvaru nije lako da ljušti kožicu s paprika kuvanih na pari. Komadići kore se cepaju i lepe za prste, zbog čega je taj posao još teži. A zatim još ostaje čišćenje semenki…

Iznutrice - Nema mnogo ljubitelja tog jela, a kuvari su verovatno srećni zbog toga. Želudac prvo mora biti temeljno opran i očišćen od ostataka. Posle toga se stavlja u hladnu vodu i kuva dva do tri sata. Međutim, to nije sve, jer posle toga iznutrice moraju da odstoje u čistoj vodi u frižideru preko noći. I za kraj, sledi još jedno trljanje i čišćenje solju pre konačne pripreme.

Koprive - Poznato je da kopriva peče, ali u kuhinji može biti deo izvrsnih umaka ili pesta. Pre nego što postane deo finog jela, mora se pažljivo pripremiti. Kuvar nosi dvostruke rukavice da izbegne ubode iglica sa listova koprive, a nekima se u žurbi znalo dogoditi da pomisle da je u kutiji spanać pa ih je opekla kopriva.

Raža - Jako je klizava i zato teška za čišćenje. Uz to postoji velika šansa da ćete se ubosti oštrom kosti i zaraditi ranu kojoj će trebati oko dve nedelje da zaraste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online