Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.09.2012.
08:00
tportal, Vestionline A

Nezdrava hrana koju možete da jedete bez griže savesti

Bez obzira na to koliko pazili na zdravu ishranu, svako ponekad ne izdrži pa posegne za ponekim malo manje zdravim, ali tako ukusnim obrokom. I nezdravi obroci i poslastice se razlikuju, zato je najbolje izabrati onaj koji je ipak nešto zdraviji te zbog koga ne treba imati grižu savesti. Šta mislite šta je nezdravije, hamburger ili hotdog ili pak pržena piletina ili šnicla?

Ne treba u potpunosti da se odreknete nezdrave hrane: Samo izaberite "manje zlo"
 

HAMBURGER ILI HOT DOG?

Iako se tako ne čini na prvi pogled, po pitanju zdravlja, bolji izbor je hamburger. Naime, bez obzira na to kakav hotdog naručili, u njemu će uvek biti bar nešto soli.

"So podiže krvni pritisak, što doprinosi bolestima srca", napominje nutricionista Heder Rasmusen. Međutim, i u slučaju kada se odlučite za hamburger, treba paziti na količinu i sastojke – izaberite onaj manji i izbacite sir.

PRŽENA PILETINA ILI ŠNICLA?

Šnicla pečena na roštilju ili pak hrskava i ukusna pečena piletina – šta je gore? Iznenađujuće, ali u ovom slučaju po zdravlje gori izbor je piletina, iako je šnicla crveno meso i ima zasićenih masnoća. Naime, jedan komad prženih pilećih prsa ima čak 732 kalorije te 37 grama masti.

"Smatram da crveno meso ima samo lošu reputaciju. Ako ga jedete u umerenim količinama, stvarno je dobar izvor proteina i gvožđa. Važna napomena je ta da pripazite na veličinu šnicle te malo smanjite doživljaj sa sosevima i prilozima", kaže Heder Rasmusen.

SOS ZA ROŠTILJ ILI KEČAP?

Ovaj izbor je prilično težak. Oba sosa su ukusna i odlično idu uz bilo koje jelo s roštilja, ali koji je gori za zdravlje? Roštilj sos ipak gubi u ovoj bici.

"Kečap ipak ima malo manje kalorija i manje soli. Osim toga, kečap ima više likopena od sosa za roštilj, a upravo je likopen vrlo koristan u borbi protiv karcinoma", smatra nutricionista.

LEDENI ČAJ ILI GAZIRANI SOK?

Možda se čini kako je hladan gazirani sok savršeno piće posle hamburgera ili hotdoga, ali s druge strane ledeni čaj je savršeno osvežavajuće piće, ali šta je lošije za zdravlje? Gazirani sok ima fosfora, što može da utiče na čvrstoću kostiju, zato je lošiji po zdravlje. Iako, kako bi imao potpunu prednost, ledeni čaj bi trebalo da bude domaći, a ne kupljen.

"Pijući čaj, posebno crni, u telo unosite antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije", savetuje Heder Rasmusen.

KIKIRIKI ILI ČIPS?

Ove dve slane i ukusne grickalice savršene su za gledanje filma ili čekanje večere, ali koja je ipak malo zdravija. Iako čips ima manje masnoća i kalorija nego kikiriki, ipak je nezdraviji. Naime, u kikirikiju se nalaze proteini, vlakna te neke zdrave masti zbog kojih brzo izaziva osećaj sitosti pa sprečava da ga puno pojedemo.

ČOKOLADNI BISKVIT ILI KEKS SA KOMADIĆIMA ČOKOLADE?

Mnogi bi se složili kako je upravo desert najbolji deo obroka. Međutim šta je zdravije izabrati - čokoladni biskvit ili kekse s komadićima čokolade? U ovom slučaju nezdraviji je čokoladni biskvit. Kod deserta bitno je pravilo veličine. Trebalo bi se ograničiti na samo jedno parče čokoladnoga biskvita te na samo jedan keks. Međutim, puno lakše je prestati jesti čokoladni biskvit nakon jednog parčeta, nego prestati grickati male čokoladne kekse.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.09.2012. 10:14
Uvek imati u kući dovoljne količine kuvane hrane, pre nego što deca krenu negde, neka prvi jedu kod kuće domaću hranu. Dvaput će teško da jedu zaredom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online