Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.07.2010.
08:00
Č. Mitrović - Vesti A

Uživajte u čudima prirode u Srbiji

Ono što je nastalo u prirodi ne može da izmisli ni najveći nadrealista. Čovek se od pamtiveka trudi da stvori čudesne građevine koje će nadmašiti prirodu, ali često ostajemo bez daha upravo nad tvorevinama prirode koja je nenadmašni umetnik. I Srbija ume da iznenadi svojom divljinom, prirodnim kamenim mostovima, neobičnim zemljanim kulama, magičnim pećinama, vrletnim klisurama i kanjonima.

Naša Đavolja varoš je bila među 77 kandidata za finale izbora novih Sedam svetskih čuda prirode, a dugo je bila na prvom mestu grupe pećina i stena. Srpska čuda prirode sve više privlače turiste iz celog sveta.

1. ĐAVOLJA VAROŠ - Okamenjeni svatovi

 

Na jugu Srbije, ispod planine Radan, nalazi se mesto čudnog imena i čudesnog izgleda, sa skupinom vretenastih stubova pokrivenih kapama koje nauka naziva zemljanim piramidama, a narod kulama. Po predanju, reč je o okamenjenih svatovima koje je Bog kaznio jer su pokušali da venčaju brata i sestru. Ima ih više od 200, visoke su od dva do 15 metara. Nauka, pak, tvrdi da je stvaranje Đavolje varoši prouzrokovao, ne tako davno, čovek uništavajući šumu i otvarajući put za razorno dejstvo vodne erozije. Ispod zemljanih piramida izvire Đavolja voda koja je, po hemijskom sastavu, pre svega izuzetnoj kiselosti i visokom sadržaju minerala, jedinstvena u našoj zemlji.

2. KAMENI MOSTOVI VRATNE - Najviši u Evropi

 

Tri kamena luka u kanjonu reke Vratne u istočnoj Srbiji su najviši u Evropi. Kameni mostovi nastali su u davna vremena urušavanjem pećina. Geografi su nazvali ova okamenjena čuda prerastima. U monografiji Arnalda Faustinija iz 1918. godine predstavljeni su svi tada poznati mostovi i lukovi sveta, a za Evropu se navodi 347 objekata, među kojima su i prerasti u istočnoj Srbiji. Prve dve kapije nazivaju se manastirske i istog su porekla, za razliku od treće, najnepristupačnije i najmlađe, ali najizazovnije za istraživače sa isprepletenim mnogobrojnim hodnicima i tunelima. U kanjonu reke Vratne je specifična drvenasta i žbunasta flora. Na stenama i pašnjacima raste 170 vrsta trava.

3. PEĆINA NAD VRAŽJIM FIROVIMA - Eliksir mladosti

 

Sakrivena u vrletima Đalovića klisure, gde joj večitu stražu čuvaju surove kamene litice, ispod Pešterske visoravni prostire se Pećina nad Vražjim firovima. Ispitani deo se sastoji od većeg broja kanala, hodnika i dvorana koji se prema položaju, pravcu pružanja i opštim morfološkim karakteristikama mogu podeliti na četiri celine: Kanal sa jezerima, Veliki lavirint, Veliki kanal i splet kanala koji spajaju gornji nivo sa donjim. Interesantno je da kad je svojevremeno u vode pećine sipana boja ona izbila kod manastira Sopoćani u Srbiji. Temperatura u pećini uvek iznosi oko 12 stepeni i kažu da boravak u njoj deluje blagotvorno na organizam i usporava starenje.


4. FRUŠKA GORA - Više od 30 vrsta orhideja

 

Najstariji nacionalni park u Srbiji. Uzdignuta na južnom obodu Panonske nizije, uz samu obalu Dunava, ova planina predstavlja jedinstveni prirodni fenomen, jer je grade stene iz gotovo svih geoloških perioda, od najstarijeg paleozoika (drevni život) do kvartara (pojave ljudi). Iskopi pokazuju nijansirane geološke slojeve, koji kriju bogatu fosilnu faunu nekadašnjeg Panonskog mora. Plavne šume i močvare pored Dunava smenjuju stepske livade, vinogradi, voćnjaci, listopadne šume, useci i kamenjari. Ovde raste 175 vrsta biljaka - 40 vrsta ima status prirodnih retkosti Srbije! Mozaik prirodnog dobra upotpunjuje više od 30 vrsta orhideja od kojih 18 vrsta ima međunarodni značaj.

5. ZLOTSKE PEĆINE - Ukrasi od kvarca

 

Istočna Srbija poznata je po speleološkim lokalitetima nazvanim Zlotske pećine. Postoji ukupno 11 prostorija: Prijemna, Kaskadna, Vilingrad, Koloseum, Mramorje, Gotska katerdrala, Dvorana oružja, Venerin hram i Siparska dvorana. Reč je o dve zasebne pećine, međusobno povezane. To su Lazareva pećina i Vernikica. Pećinom Vernikica teče podzemna Lazareva reka. Ova pećina je geološki starija od Lazareve i spada u red takozvanih suvih pećina. Najveća pećinska dvorana u celoj Srbiji je Koloseum, sa prečnikom od šezdesetak metara i 50 metara visine. Naziv je dobila zbog svog kružnog oblika kao i pećinskog nakita. Venerin hram ima ogromne pećinske ukrase od čistog kvarca.

6. DELIBLATSKA PEŠČARA - Sahara u Banatu

 

Nalazi se između Dunava i zapadnih padina Karpata. Dugačka je oko 354, a široka oko 11 kilometara i ima oblik elipse. Po svom postanku, klimi i specifičnosti flore i faune predstavlja jedinstven fenomen u Evropi. Nevezani pesak je nekada bio izuzetan problem, jer se zbog jake košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga je nazvana "evropska Sahara" ili "najstarija pustinja u Evropi". U ovom specijalnom rezervatu prirode može se naći 40 biljnih i 200 životinjskih vrsta među kojima se kao retke vrste ističu pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i stalna populacija vukova...

7. RESAVSKA PEĆINA - Stara 80 miliona godina

Svojevremeno su za pećinu znali samo čobani koji su se sklanjali od nevremena sa stadima ovaca. Jedan od pastira otkrio ju je svilajnačkim planinarima 1962. Spada u najlepše pećine u našoj zemlji i duga je 4,5 kilometara. Detaljno je istraženo nešto više od pola, a unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stalaktitima, stalagmitima i okamenjenim vodopadima. Stara je oko 80 miliona godina! Temperatura je konstantna i iznosi sedam stepeni Celzijusa. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pećina opravdano nosi epitet resavske lepotice. Nakit nastaje rastvaranjem kalcijum karbonata, a boja zavisi od minerala kroz koji prođe voda i pojavljuje se u tri boje, crvena, žuta i bela.

8. CARSKA BARA - Vodeni ćilim

Kompleks Stari Begej - Carska Bara predstavlja specijalni rezervat prirode koji se nalaze na Uneskovoj listi međunarodno značajnih staništa. Nalazi se u srednjem Banatu, 17 km jugozapadno od Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja. Ovaj prostor liči na gusto izatkan ćilim reka, kanala, jezera i bara, dok se boje smenjuju od plavih jezera, preko zelenih i smeđih šuma, sve do bledo žute i bele boje slatina. Carska bara je poznata po raznovrsnoj flori i fauni, a svetsku slavu joj je donelo prisustvo 240 vrsta ptica, među kojima su retke vrste kao što su orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, mišar, čaplja kašikara...

9. DRINA SA VRELOM - Raj za ribolovce

 

U Ginisovoj knjizi rekorda piše da je Vrelo, jedna od pritoka Drine, najkraća reka u Evropi. Dugačka je 365 metara, pa je meštani zovu i Godina. Bogata vodom, brza, zelena i čista, reka vijuga kroz klisuru i zelenilo. Drina nastaje spajanjem Pive i Tare, a posle 346 kilometara krivudavog toka, uliva se u Savu. Priča se da je početkom prošlog veka niz Drinu išlo odjednom po 200-300 splavova koji su vozili građu sa šumovite Tare i okolnih planina čak do Beograda. U znak sećanja na vešte splavare osnovano je udruženje "Drinska regata". Vekovna granica istoka i zapada danas je raj za ribolovce.

10. KLISURA REKE GRADAC - Rakovi i vidre

Vrela pored 30 kilometara dugačkog toka Gradca kroz klisuru toliko su bistra da sa njih može da se pije voda. Klisura je markantnih dimenzija, sa čestim vertikalnim odsecima, većim brojem podzemnih i površinskih oblika kraške erozije i brojnim meandrima spada u red najživopisnijih klisura u Srbiji. Velike površine pod šumom na prostoru oko klisure deo su njenog izvornog ambijenta. Poslednjih godina zabeleženo je i prisustvo vidri, za koje se pretpostavljalo da su iščezla sa ovih prostora. Tu su i pastrmke, rakovi i čak 110 autohtonih vrsta riba. Klisura Gradca jedinstvena je i po tome što krije više od 70 pećina, a stalno se otkrivaju nove.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online