Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
03:30
Klix.ba, Vestionline A

Saveti za preživljavanje za ljubitelje zimskog planinarenja

Za razliku od leta, zimi nema insekata, ali postoje druge poteškoće koje bi trebalo izbeći kako bi vaš izlet u prirodu bio što prijatniji. Ovo su preporuke za sigurnije planinarenje tokom hladnih dana.

pixabay.com
Neophodno je imati i dobru kondiciju za planinarenje

1. Proverite vreme i uslove na putu

Postoji mnogo sajtova na kojima možete da saznate kakvo vas vreme očekuje na planinama i kakvi su uslovi na putu. Potrebno je da se detaljno informišete i o tome koji su planinski prelazi, ali i putanje sigurne za planinarenje (misli se na obeležena područja). U ovo doba godine na planinama je manje ljudi. Mnoge opasnosti vrebaju, kao što su opasnost od klizanja i lavina, pa treba voditi računa o njima i biti oprezni pri izboru putanje.

2. Mudro birajte lokacije planinarenja

Izaberite turu primerenu vašim psihofizičkim sposobnostima. Na planinarenje krenite u ranim jutarnjim satima i krećite se pažljivo. Ne idite u planinu sami i ne odvajate se od grupe. Konsultujte druge planinare o već postojećim stazama i njihovim uslovima.

3. Obavestite druge gde ste otišli

Uvek obavestite nekoga iz vaše blizine gde nameravate da planinarite i kada bi trebalo da se vratite (obavestite ih takođe i kada dođete kući). Odštampajte kartu i obeležite putanju kretanja, a jednu ostavite osobi koju ste prethodno obavestili o "izletu". Ukoliko se odlučite na promenu rute, na vreme informišite tu osobu. Planinarenje sa kolegom je mnogo pametniji izbor u ovo doba godine.

4. Pametno se spakujte

Postoji 10 osnovnih stvari koje bi trebalo da nosite na planinarenje tokom cele godine, one su, međutim, još bitnije kada vreme postaje hladnije i nepredvidivije. To podrazumeva topografsku kartu i kompas (i znanje kako se koriste), dodatnu hranu, odeću, pribor za potpalu vatre, šibice, zaštitu od sunca, džepni nož, prvu pomoć, baterijsku lampu.

Osim navedenih 10 osnovnih stvari, postoji još nekoliko koje bi trebalo imati uz sebe:

Toplija odeća: Spakujte nekoliko komada odeće od vune i prolipropilena (biorazgradivog materijala) i na taj način zaštitite telo od znoja i vlage.

Džepna lampa: Ovaj "alat" je od izuzetne važnosti zimi, kada su dani kraći.

Mnogo dodatne hrane: Kada je hladno, troši se više kalorija, zato je potrebno da ponesete dodatnu hranu, kako biste održavali energiju.

Mnogo dodatne vode: Verovatno nećete biti žedni kao leti, ali veoma je bitno da često pijete vodu i održavate hidrataciju.

Vreća za spavanje: Obavezno ponesite vreću za spavanje ili napravite sklonište ukoliko planirate da prespavate.

Prenosna lopata: Lopata je jedan od najvažnijih zimskih "alata za preživljavanje", kako biste u slučaju veoma hladnih noći mogli da iskopate "jamu u snegu" i da se u nju se zavučete. Osim toga, nemoguće je nekoga spasiti iz lavine bez lopate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online