Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.01.2017.
00:30
b92.net, Vestionline A

Let avionom vas može pretvoriti u "zombija"

Vazduh u avionu može vas pretvoriti u "zombija", kažu oni koji su iskusili neobične posledice udisanja isparenja iz motora letelice.

pixabay.com
Avioni kriju potencijalne zombije u osoblju

Sedam stjuardesa Amerikan erlajnsa prošle nedelje je hitno prebačeno u bolnicu u Orlandu.

One su pokazivale znake konfuzije, nekontrolisano su govorile, nisu znale gde se nalaze i pretrpavale su se hranom.

Sve to dogodilo se nakon udisanja štetnih isparenja iz motora, koja su nekako procurela u kabinu. 

Iz Udruženja “Aerotoksini”, grupe koja je uglavnom sačinjena od bivših pilota i stjuardesa, kažu da čak 96 odsto ovakvih događaja prođe nezapaženo.

Procenjuje se da se svakog dana dogodi 360 slučajnih curenja toksičnih isparenja u putničku kabinu i to samo u SAD, dok taj broj iznosi oko 1.300 u svetu. 

Međutim, mišljenja o učestalosti takvih događaja, koja prema priručniku sindikata stjuardesa obično izazivaju curenja hidraulične tečnosti na kompresore motora, su podeljena. 

Tako Federalna administracija za avijaciju navodi da su takvi događaji “retki” i da ima samo 900 registrovanih slučajeva u poslednjih 10 godina. 

Međutim, pilot Džon Hojt, koji je osnovao udruženje “Aerotoksini” 2007. smatra da je to samo pokazatelj toga da se slučajevi trovanja toksičnim isparenjima u avionu skrivaju. 

On kaže da je morao da napusti posao jer se “osećao kao zombi”. 

- Imao sam stalne probleme s pamćenjem, teško sam kanalisao misli i stalno patio od iscrpljenosti - kaže on. 

Džudit Anderson, specijalista za zdravlje i bezbednost Udruženja stjuardesa smatra da se mnogi slučajevi curenja i ne prijavljuju. 

- Niko ne vodi tačnu evidenciju. Znamo da se to događa i stalno primećujemo simptome, ali ljudi ne shvataju da se osećaju loše zbog otrovnih gasova - kaže ona. 

Iako toksična isparenja mogu uticati i na putnike, osoblje je u većoj opasnosti, jer se neprekidno izlažu otrovu. 

Inače, ulje za aviomotore sadrži tricresil fosfat, jedinjenje koje je korišteno i u ratovima, ali koje se i dalje dodaje uljima kao zaštitno sredstvo, zbog visokih temperatura koje motor postiže.

Kada se direktno udahne, ova hemikalija napada i ubija moždane ćelije. 

S druge strane, iz Federalne administracije za avijaciju kažu da je više studija potvrdilo da je “vazduh u kabini dobar koliko i vazduh u kućama ili kancelarijama, ako ne i bolji” i da je okruženje u kabinama “većine komercijalnih aviona bezbedno”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online