Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.01.2017.
03:30
travelmagazin.rs A

Najveće greške koje porodice prave na putovanju

Putovanje sa malom decom ne mora da bude „noćna mora“. Izbegnite neke jednostavne greške i vaša porodična avantura će sigurno biti zabavnija i opuštenija, a i više će vas obogatiti…

pixabay
Prevviše aktivnosti je greška na putovanjima

1. Mislite da vaš mališan na putu stiče iskustvo koje mu menja život

Kada su mala deca u pitanju, putovanje ne mora da bude iskustvo koje će im promeniti život. Ono im može biti neprijatno i zbunjujuće jer im remeti svakodnevnu rutinu ishrane/spavanja/igranja za koju su oni poprilično vezani. Istina je da oni i na putu mogu uživati na određenom nivou, jer im je lepo da plivaju u bazenu kao i da uživaju u sladoledu. Međutim, da li oni prave razliku između plivanja u bazenu u Toskani ili u nekom lokalnom sportskom centru, pitanje je koje je otvoreno za debatu.

2. Pokušavate previše aktivnosti

Kada posećujete neko mesto sa decom, svi se obično slažu da ne treba raditi više od dve ili tri stvari tokom jednog dana. Ukoliko pitate decu, ona će vam verovatno reći da treba i to svesti na jednu aktivnost. Naravno, ovo ne sprečava neke porodice da pokušavaju da posete sve muzeje i umetničke galerije u Parizu tokom jednog dana, uz čekanje od dva sata u redu kako bi se popeli na Ajfelov toranj. Vi ćete se uzrujati, deci će biti dosadno i postaće razdražljiva, a jedino što će im verovatno ostati u sećanju je policija koja juri lokalne prodavce privezaka za ključeve ispred Ajfelovog tornja.

3. Voditi malu decu na dugolinijske letove

Ukoliko ne idete u posetu porodici, da li postoji razuman razlog zašto biste svoje malo dete vodili na drugi kraj sveta i od njega tražili da 22 sata provede u avionu? Australija i Novi Zeland su divna mesta sa sjajnim plažama, impresivnom divljinom i prijateljskim meštanima. Međutim, vaše dete će sigurno mnogo više uživati ukoliko ova mesta poseti kada odraste.

4. Mislite da će jedno putovanje od deteta napraviti putnika

Setite se samo kako su vaši roditelji možda terali vas da svirate violinu kada ste bili mali. Kada ste poslednji put uzeli taj instrument u ruke i svirali za sebe iz zadovoljstva? Teranje nekoga da radi nešto kada je jako mlad neće na neki čaroban način učiniti da ta osoba to zavoli i da radi kada odraste. Kit Ričards, čuveni engleski gitarista, u svojoj autobiografiji navodi kako mu je deda kupio gitaru ali ju je držao van njegovog domašaja, a on je mogao da je dobije samo ukoliko to zasluži. Kada bi je zaista i dobio, umeo je to još kako da ceni. Isto je i sa putovanjima. Osim toga, vaša deca sa vama mogu i da proputuju ceo svet do svoje 12. godine, ali šta onda ostaje njima da istražuju kada porastu?

5. Ne uzimate u obzir šta vaša deca žele da rade

Setite se svojih omiljenih praznika kada ste bili dete i velike su šanse da ćete se setiti brojnih avantura gde niste bili nadgledani sve vreme, otkrivali ste svet oko sebe uz mamu i tatu koju su bili u blizini ali nisu vam gledali preko ramena. A sada pomislite na kratko putovanje negde u Evropi, gde je svaki detalj isplaniran, decu nikad ne ispuštate iz vida i sve mora da predstavlja određeno „kulturološko“ iskustvo… Da ste mlađi šta biste mislili o tome?

6. Želite da proširite ukuse svog deteta

Zabrinuti ste da vaša deca vole neinspirativnu hranu? Međutim, jedno putovanje od nedelju dana u Indiju ili Vijetnam neće to promeniti. Samo ćete provesti vreme „skenirajući“ menije u potrazi za nečim što će vaše dete hteti da pojede ili još gore počećete da tražite najbliži McDonalds. Stečeni ukusi su upravo to: stečeni. To se ne dešava preko noći, več obično dođe u starijim godinama ili kada pokušavate da impresionirate nekog do koga vam je stalo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online