Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.12.2016.
01:30
punkufer.hr A

Evo zašto je ruski carski grad najbolja kulturna destinacija na svetu

Ruski lepotan Sankt Peterburg nedavno je prema izboru portala World Travel Awards proglašen za najbolju kulturnu destinaciju na svetu. Neke od razloga zašto je to tako donosimo u ovoj priči.

pixabay.com
Ko nije video Ermitaž, kao da nije bio u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg, grad značajan za istpriju zemlje i drugi grad po veličini u majčici Rusiji, relativno je mlad. Osnovan je tek početkom 18. veka. Za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prestonicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigli najbolji arhitekti iz cele Evrope koji su sagradili jedan od najmodernijih i najlepših gradova. Mnoge građevine podsećaju na one u Parizu, jer je car "bio lud" za glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palate i muzeji, a padom Sovjetskog saveza, iz godine u godinu raste i broj posetilaca.

Kazanska katedrala
Ovo remek delo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekat Andrey Voronikin, zbilja je šteta preskočiti. Sagrađena je u 19. veku, za vreme komunizma služila je kao muzej, no prvobitna namena vraćena joj je 1992. godine.

Aleksandrinski teatar
Možete mu se diviti i ispolja, ali naša preporuka je da se "isprsite", kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikvin
Rusija je svetu dala more umetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živeli su u Sankt Peterburgu. Ovde su na kraju i pokopani, pa im možete odati počast na groblju Tikvin.

Muzej Kunstkamera
Posetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata, tako da, zbilja ga se isplati videti.

Bele noći
Ukoliko putujete u junu, nemojte propustiti Festival belih noći. Zbog svoje zemljopisne lokacije, u junu u gradu gotovo i nema mraka, a od naja do jula, održava se festival prepun koncerata, vatrometa.

Opustite se u "Marsovom parku"
Park nazvan po rimskom bogu rata smestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više ne budete hteli otići.

Krstarica Aurora
Naučite sve o ruskoj vojnoj istoriji u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na reci Nevi.

Ermitaž
Jedan od najslavnijih i najvećih svetskih muzeja svoje je mesto našao u Sankt Peterburgu. Na njega zbilja ne treba trošiti reči, jer ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne vidite papu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online