Ponedeljak 19.12.2016.
01:30
punkufer.hr

Evo zašto je ruski carski grad najbolja kulturna destinacija na svetu

pixabay.com
Ko nije video Ermitaž, kao da nije bio u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg, grad značajan za istpriju zemlje i drugi grad po veličini u majčici Rusiji, relativno je mlad. Osnovan je tek početkom 18. veka. Za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prestonicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigli najbolji arhitekti iz cele Evrope koji su sagradili jedan od najmodernijih i najlepših gradova. Mnoge građevine podsećaju na one u Parizu, jer je car "bio lud" za glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palate i muzeji, a padom Sovjetskog saveza, iz godine u godinu raste i broj posetilaca.

Kazanska katedrala
Ovo remek delo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekat Andrey Voronikin, zbilja je šteta preskočiti. Sagrađena je u 19. veku, za vreme komunizma služila je kao muzej, no prvobitna namena vraćena joj je 1992. godine.

Aleksandrinski teatar
Možete mu se diviti i ispolja, ali naša preporuka je da se "isprsite", kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikvin
Rusija je svetu dala more umetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živeli su u Sankt Peterburgu. Ovde su na kraju i pokopani, pa im možete odati počast na groblju Tikvin.

Muzej Kunstkamera
Posetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata, tako da, zbilja ga se isplati videti.

Bele noći
Ukoliko putujete u junu, nemojte propustiti Festival belih noći. Zbog svoje zemljopisne lokacije, u junu u gradu gotovo i nema mraka, a od naja do jula, održava se festival prepun koncerata, vatrometa.

Opustite se u "Marsovom parku"
Park nazvan po rimskom bogu rata smestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više ne budete hteli otići.

Krstarica Aurora
Naučite sve o ruskoj vojnoj istoriji u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na reci Nevi.

Ermitaž
Jedan od najslavnijih i najvećih svetskih muzeja svoje je mesto našao u Sankt Peterburgu. Na njega zbilja ne treba trošiti reči, jer ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne vidite papu.

2024 © - Vesti online