Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.01.2016.
05:30
L. Trifunović A

Lazarovi putopisi - Tibet (1): Meditirajući majmun i džin ženskog roda

Tibet je visoravan na nekih 5000 metara nadmorske visine sa koje se uzdižu vrhovi Himalaja na preko 8000 metara. To je razlog zašto se Tibet naziva krovom sveta. Teška dostupnost, različite priče i legende o mnogim budističkim mudracima, jogijima, tajnim učenjima i drugim sličnim stvarima učinile su Tibet veoma mističnom zemljom.

Zatim se na Zemlju spustio majmun koji se nastanio u jednoj pećinu gde je meditirao. Jedino živo biće u to vreme pored njega je bio džin ženskog roda Sinmo. Sinmo očajna što joj je jedino društvo bio meditirajući majmun počela je da plače i toliko je plakala da je izazvala duboko saosećanje kod meditirajućeg majmuna. Zbog prevelike empatije majmun je prekinuo meditaciju, izašao iz pećine i počeo da se druži sa Sinmo. Imali su šestoro dece koja su bila začetnici šest glavnih tibetanskih plemena.

Moje odrednice na Tibetu su bile sveta planina Kajlaš i sveto jezero Manasarovar. Odlazak na Tibet zahteva ne samo dobru fizičku, nego i dobru psihičku pripremljenost. Pored otežanog hoda i poteskoća kod svih drugih aktivnosti zbog smanjene koncentracije kiseonika u vazduhu, morate biti spremni i na neke druge neugodnosti.

Ako se uputite na dva najsvetija mesta u Aziji morate biti spremni da nećete spavati u krevetu, nego u šatoru iako je noću oko 0 stepeni, da nećete imati prilike baš puno da se okupate, nećete vidjati radnje, restorane, kafiće... Jednostavno bićete daleko od svake civilizacije, komfora i luksuza.

Na put na Tibet ne samo da se mora poneti sva potrebna hrana, jer nemate gde da je kupite, nego morate da nosite i naftu za džipove jer nema ni benzinskih pumpi. Nema čak ni puteva. Sreća, pa ako se uputite na Tibet, ne morate baš o svemu ovome da vodite računa jer svakako morate ići u organizovanoj grupi sa iskusnim vodičima.

Još jedna bitna stvar. Ako se pojavi sunce na temperaturama koje se kreću oko 0, to svakako prija jer vas ono zagreje, ali na Tibetu ne smete ni da pomislite da se sunčate i izlažete kožu direktno suncu. Naime, sunce na 5. 000 metara nadmorske visine prži kožu i sunčanje nikako nije preporučljivo. To se može videti i po licima Tibetanaca. Koža njihovih lica je veoma gruba, što se lako uočava.

Kolikogod sve ovo izgledalo teško put na Tibet se svakako isplati. Mislim da moja fotografija na naslovnoj strani knjige JA ili ja ko sam ja? govori više nego bilo koja reč o tome kako sam se osećao dok sam bio na Tibetu bez obzira na spomenute poteškoće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online