Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.12.2015.
04:30
blic.rs A

Zavirite u vilu Bila Gejtsa od 63 miliona $

Sa bogatstvom od 78,9 milijardi dolara suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts najbogatiji je čovek u Americi. Zato ni najmanje nije čudno što ima tako ekstravagantnu kuću - njegova vila "Ksanadu 2.0" u Medini u Vašingtonu građena je sedam godina i koštala ga je čak 63 miliona dolara.

printscreen youtube
Luksuzna vila vredi više od 120 miliona dolara

Vila se prostire na 6.000 kvadratnih metara i ne oskudeva u svakakvim tehnološkim pomagalima. Ovo su neke od najčudnijih činjenica o njoj.

1) Danas vredi 123 miliona dolara

Gejts je zemljište na kojem je izgrađena vila platio dva miliona dolara 1988. godine, a na izgradnju zdanja potrošio je 63 miliona, ali se ispostavilo da je dobro uložio, jer prema ovogodišnjoj proceni njegova vila vredi 123,54 miliona dolara.

2) Za izgradnju utrošeno je 1.200 kubika drveta

Kuća je izgrađena od Daglasove jele stare 500 godina, a na njoj je radilo 300 radnika (100 njih su bili električari).

3) Sistem senzora za kontrolu toplote i osvetljenja

Kada mu dođu gosti, dobijaju uređaj kojim se upravlja svim senzorima u kući. Oni mogu da menjaju temperaturu i jačinu osvetljenja po svojoj želji. Zvučnici skriveni iza tapeta pronose muziku kroz celu kuću ukoliko to želite.

4) Prirodno okruženje smanjuje gubitak toplote

Kuća je ciljno izgrađena na mestu na kojem se nalazi i okružena je prirodom radi lakšeg regulisanja temperature.

5) Slike na zidu menjaju se pritiskom na dugme

Kompjuterski ekrani koji se nalaze u kuću svi zajedno vrede 80.000 dolara. Svi na ekran mogu da podese svoju omiljenu sliku ili fotografiju. Sve one su smeštene u uređajima koji vrede 150.000 dolara.

6) Bazen ima svoj podvodni muzički sistem

Bazen dug 18 metara nalazi se u posebnoj zgradi, koja ima 350 kvadratnih metara. Tamo su smeštene i svlačionica sa četiri tuša i dva kupatila.

7) U sobi sa trambolinom plafonom od šest metara

Ne zna se kolika je trambolina u toj sobi, ali pored nje vila sadrži i prostor za vežbanje koji zauzima 230 kvadratnih metara i u kome se nalaze sauna i odvojene svlačionice za muškarce i žene.

8) U salu za prijeme staje do 200 gostiju

Hala koja zauzima površinu od 200 kvadratnih metara može da primi 150 ljudi na večeru, a ako se u njoj priređuje koktel-žurka, komotno se može smestiti 200 ljudi. Kamin širok tri metra dominira na jednom od zidova, dok se na drugom nalazi ekran dug skoro sedam metara.

9) Vila ima 24 kupatila, od kojih 10 ima kade

Broj kupatila je opravdan samo u slučaju veoma velikih žurki.

10) Šest kuhinja

Sve kuhinje se nalaze u različitim delovima kuće, da bi osoblje koje radi u njima moglo da isprati velike događaje.

printscreen youtube
Luksuzna trpezarija u Gejtsovom domu

11) Biblioteka sa rukopisom koji vredi 30 miliona dolara

Biblioteka koja zauzima skoro 200 kvadratnih metara ima zasvođeni plafon i dve tajne police za knjige, od kojih jedna ima bar sa pićem. U njoj se nalazi i "Codex Leicester", rukopis Leonarda da Vinčija koji je 1994. Gejts kupio na aukciji za 30,8 miliona dolara.

12) Kućni bioskop sa plišanim sedištima za 20 gostiju

Bioskop je dizajniran u art deko stilu, sa udobnim stolicama sa naslonima za ruke i kaučima, a sadrži i mašinu za kokice.

13) Gejts ima omiljeno drvo koje elektronski nadgleda 

Gejts se navodno vezao za 40 godina staro drvo javora koje je izraslo u blizini kolovoza. Njega nadgleda kompjuter, a ako duže vremena nema padavina, voda se automatski pumpa u njega.

14) Veštački potok se redovno puni ribom

Potok i zemlja oko njega održavaju se kako bi rešili svaki problem koji mogu da naprave veliki zidovi imanja. U vodu se redovno ubacuju lososi.

15) Pesak na plaži uvezen je sa Kariba

Svake godine na Gejtsovu plažu dovoze se velike količine peska za Svete Lusije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online